14.03.2018 17:09:49

 Prostat, Cinsel Fonksiyonları Bozar Mı?
 

Prostat idrar torbasının (mesanenin) hemen altında yerleşen ve ortalama ceviz büyüklüğünde bir organımızdır. Toplumda maalesef prostat denilince hemen bir hastalıkmış algısı mevcut. Fakat prostat bir hastalık değil vücudumuzda fonksiyonu olan bir organımızdır. Temel de iki görevi vardır. Birinci görevi idrar torbasını alttan desteklediği için idrar tutmamıza yardımcı olmak ve ikinci görevi de sperm hücrelerinin kadın vajinasında rahat hareket etmesi için gereken sıvıyı salgılamaktır.

 
Prostatın temel de 3 farklı hastalığı mevcut olup bu hastalıklarda kişi de farklı şekillerde cinsel fonksiyon problemlerine neden olabilir. Bu hastalıklar sırası ile prostatitler, iyi huylu prostat büyümesi ve prostat kanseridir. 

 
Bu hastalıların derecesi veya hastanın aldığı tedavilere bağlı olarak elbette kişide sertleşme problemlerine neden olacaktır. 
Prostatiler (Prostat İltihaplanmaları): Genel olarak genç ve seksüel olarak aktif yaş grubunda daha sık rastlanan bir hastalık grubudur. Hastalık özellikle kasıklarda ağrı ve sık sık idrara çıkma şikâyeti ile kendini belli eder. Ayrıca boşalma esnasında ağrı bu hasta grubunda sık rastlanan bir bulgudur. Ağrı özellikle de boşalma esnasında ya da sonrasında başlayabileceği için prostatiti bulunan hastalar ilişkiden uzak durmayı tercih eder. Tam aksine bu hastaların ataklar döneminde bolca boşalmaları gerekmektedir. 

 
İyi Huylu Ptostat Büyümesi: Bu hastalık grubu aslında halk arasında ‘prostatım var’ diye bilinen hastalık grubu olup kanserle hiçbir ilişkisi gösterilememiştir. Hastalar genellikle sık sık idrara çıkma şikâyetinden bahsederler ve beraberinde geceleri sık sık bu şikâyet nedeniyle uyanmak zorunda kaldıklarından bahsederler. Bu yüzden bu hastaların tek odaklandıkları durum idrar yapmak ve rahatlamaktır ve böylece cinsel ilişkiye yeteri kadar odaklanamadıkları için cinsel fonksiyon bozuklukları yaşayabilirler. Ayrıca 50 yaşından sonra kişinin cinsel fonksiyonlarında bir yavaşlama ortaya çıkar ki bu iyi huylu prostat büyümesi ile aynı döneme denk gelebilir. 

 
İyi huylu prostat büyümesi tedavileri de sertleşme problemi yaratabilir. Prostat erkelik hormonuna bağlı olarak gelişen bir organ olup iyi huylu prostat büyümesindeki büyümede benzer şekilde hormonların çalışmasına bağlı bir durumdur. Tedavide kullandığımız ilaçlardan bazıları prostat içerisindeki erkeklik hormonun etkinliğini baskılamaya yöneliktir ki bu ilaçlarda benzer şekilde sertleşme ve istek problemlerine neden olabilirler. 
İyi huylu prostat büyümesinin tedavisinde kullandığımız cerrahi teknikler hastalarda sertleşme problemlerine ya da orgazm problemlerine neden olmazlar. Bu tedaviler yalnızca hastalarda boşalma problemlerine neden olabilirler. 

 
Prostat Kanseri Tedavileri: peniste sertleşmeyi sağlayan sinirler prostatın etrafını saran bir kapsülün üzerinde seyrederek penise giriş sağlar. Prostat kanser ameliyatlarında iyi huylu prostat büyümesi ameliyatlarından farklı olarak bu kapsülde çıkarılır. Bu kapsülün çıkarılması ile beraberinde sertleşmeyi sağlayan sinirlerde de hasar oluşabilmektedir ki bur durumda ameliyat sonrasında sertleşme problemlerine neden olabilmektedir.  Bu yüzden ameliyat sonrası sertleşme probleminin tedavisine ne kadar erken başlanır ise tedaviye alınacak yanıtlarda o kadar ii olacaktır.

Dr. İsmail BAŞIBÜYÜK

Depremle İlgili Tüm Detayları Yerinde İnceledi
Uzmanlardan Kritik Uyarılar!
1940'lara Yolculuk
Balkanlı Çocuklarla 23 Nisan Coşkusu
Depremle Mücadele Milletin Bekası Meselesidir
Prof. Dr. Melda Şamilgil Dolan’ın Abd’deki Tıbbi Başarısı
Tamp Devreye Alındı, Can Kaybı Yok
Kumburgaz Fayı Enerji Biriktiriyor
Cumhurbaşkanı Erdoğan Ve Bakan Yerlikaya'dan Geçmiş Olsun Mesajları
Afad'dan Vatandaşlara Önemli Uyarı
İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde Korkutan Deprem
Minik Polisler Görev Başında
Çocuk Oyunları Festivali Coşkuyla Kutlandı
Aleyna Tilki Türkçe Rock Rüzgârı Estirecek
Beşinci Kent Lokantası Açıldı
Nidanur’dan Dünya Derecesi
Çocuklarımız Geleceğimizin Teminatıdır
Gençler Sporla Geleceğe Hazırlanıyor…
Gençlerin Spor Aşkı Sokağa Taştı
İddialara Yalanlama Geldi…
Geleceğin Lideri Berra, TBMM’yi Yönetti

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.