16.06.2025 13:40:00

Düğün Magandaları Yine İş Başında! Bir Silah, Bir Mermi, Bir Can….

Hafta sonu Tokat’ın Erbaa ilçesinde çok güzel bir düğün merasimine katıldım. Düğünde gençler çok neşeliydi ancak ilerleyen saatlerde düğün ortamında silah sıkılması herkesi rahatsız etti. İşte o an düğün merasiminde bir tedirginlik ortamı oluştu. Böylesine durumlarda hem düğüne gelen misafirler hem de düğün sahipleri rahatsız oluyorlar.

Günümüzde birçok genç iş bulamamaktan yakınırken, düğünlerde keyfi olarak havaya silah sıkıldığını görünce; “İnsanlar bu paraları mermiye veriyorsa gerçekten ekonomi iyidir. Bu kişilerin ekonomileri kötü olmuş olsa bu kadar paralar mermi için harcanmaz” diye düşündüm.

İnsanların mutlu günlerini kimsenin karartmaya hakkı olamaz. Yıllarca düğün ve özel günlerdeki silah sevdasından nice canları yitirmedik mi Erbaa İlçe Jandarma Komutanlığı tarafından düğün, nişan ve kutlamalarda silah kullanımına karşı farkındalık oluşturmak amacıyla, “Mutluluğa Kurşun Sıkma” konferansı da düzenlenmiş.

2014 yılında yapılan bir haberde aynen şu ifadeler yer alıyor; “Erbaa Kaymakamlığı düğünlerde silahla ateş açılmasının önüne geçebilmek için Emniyet Müdürlüğü ile Jandarma Komutanlığı hizmetine sunulmak üzere 2 adet multikopter almaya hazırlanıyor. Multikopterlerin ilçede polis ve jandarma tarafından kullanılarak, düğün vs. havaya ateş açılarak yapılan eğlence ve kutlamalarda önlem olarak kullanılması planlanıyor.”

Toplumda düğün ve özel günlerde bu silah sıkılması cahillik olarak nitelendirilmektedir. O bölgedeki kolluk kuvvetlerinin düğünlerde sıkı denetim yapmaması da işin ayrı boyutu. Sadece 9 Nisan’da bir operasyon yapılmış, operasyonda 7 adet silaha el konulmuş, ama düğün sezonunda bu gibi operasyonların devamı gelmemiş.

Köyde gençlerle sohbet ettiğimde köyden bir gencin geçmiş yıllarda havaya sıkılan silahtan çıkan bir saçmadan dolayı kör olduğunu üzüntüyle öğrenmiş oldum. Yıllar önce yaşanan bu acı olaya rağmen katıldığım düğün merasiminde silahlar hiç susmadı, gücümün yettiğince silahların sıkılmaması için gençlere müdahale ettim. 

Bölgeye iki defa gelen jandarma ekipleri sadece gençleri ikaz etti. Jandarmanın bu tür durumlarda ikaz etmek yerine gerekli işlemleri yapması gerekirdi. Bu ay itibariye düğün sezonu başladığı için bahsettiğim bölgede her hafta düğünler olacaktır. 

Ülkemizin birçok şehrinden düğünlerde silah sıkılmasından dolayı yaşanan acı olayların hiçbir şekilde yaşanmaması için düğünlerin olduğu alanlar sıkı denetlenmelidir. İnsanları sadece uyarmakla bu sorunun önüne geçilmez. Bu konuların hem adli makamlara sevk edilmesi hem de caydırıcı cezaların verilmesi gerekir. Yoksa kimsenin kimseyi ne dinlediği var ne de yasalara uyduğu.


Celil KOCATAŞ

Kap, Genel Başkanlık Görevinden İstifa Etti
Erdoğan’dan Terörsüz Türkiye Mesajı
Basketbol’dan Sezon Öncesi Sponsorluk Anlaşması
Yeni Yıldız Miguel Gutıérrez
Senegal Başbakanı Ousmane Sonko Türkiye’de
Kent Mobilyalarına Zarar Rekor Düzeyde
Ramazan Ünlü İstanbul’da Madalya İçin Yarışacak
Bakan Fidan’dan Sert Tepki...
Suç Makinesi Raf Arkasında Yakalandı
Yeni Düzenleme Resmi Gazete'de Yayımlandı
Kamu Projelerinde Fiyat Artış Oranı Güncellendi
Yeni Düzenleme 1 Kasım'da Başlıyor
Odunkıran, Daha Yaşanılır Bir Gelecek İçin Sahadayız
TBMM’de “Terörsüz Türkiye” Komisyonu İlk Toplantısını Yaptı
Yurtta Hava Durumu Nasıl olacak?
Jandarmadan Uyuşturucu Operasyonu: 9 Kişi Yakalandı
6 Milyar TL’lik Bahis Hacmi Tespit Edildi
Karayün, BİAD Olarak Üreten, Yol Gösteren Bir Yapı İnşa Edeceğiz
Özyolcu, Eğitimin Yükselen Yüzü Olacağız
Kayıp Kızdan Ürkütücü Mesaj
Site Sakinleri İçin Yeni Bir Dönem Başlıyor…

YAZARLAR

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.