ANADOLU TEMASININ GERÇEK ANLAMDA HAYAT BULDUĞU ŞAİR, YAZAR YAVUZ BÜLENT BAKİLER
Seninle bir yağmur başlıyor iplik iplik,
Bir güzellik doğuyor yüreğime şiirden.
Martılar konuyor omuzlarıma,
Gözlerin İstanbul oluyor birden.
Dizelerinin sahibi “Dertlerden kurtulursun /Gezsen Anadolu’yu diyen Milli Edebiyat akımı şairlerinin aksine;
Anadolu Anadolu, ah Anadolu!...
Bir yanında güzellik, incelik ve nur
Bir yanında, bin yıldan beri süregelen
Toz-toprak tezek, çamur.”
Diyerek, Anadolu’nun saf güzelliğinin dertlerle örülü olduğunu dile getiren Yavuz Bülent Bakiler geldi geçti bu dünyadan. Anadolu’yu ve Anadolu insanını görmek istediği veya tahayyül ettiği gibi değil, olduğu gibi anlatmış ve sevmiş biri olan Yavuz Bülent Bakiler gibi usta bir kalemi tanımış olmak onunla epeyce vakit geçirmiş ve birçok programlar yapmış biri olarak ona olan vefamı dile getirmek adına kaleme aldığım bu yazımı onun aziz ruhuna ithaf ediyorum.
Türkçeyi çok iyi kullanan bir aydın kişi olmasının yanı sıra oldukça iyi bir hatip olan Yavuz Bülent Bakiler kendisini dinlemeye gelenleri adeta mest ederdi. Epeyce uzun cümleleri duraksamadan dinleyenlerde hayranlık uyandıracak şekilde sunmayı bilen Yavuz Bülent Bakiler, 20. yüzyıl Türk edebiyatının meşhur şairlerinden biridir. 1936 yılında Orta Anadolu’nun yiğit insanlarıyla anılan Sivas’ta dünyaya gelmiştir. Aslen Azerbaycan Türküdür. Dedeleri Azerbaycan’ın Karabağ bölgesinden Sivas’a göçmüş bir ailedir. Eğitim hayatına doğduğu Sivas’ta başlamış ilkokul ve orta okulu sırasıyla Sivas, Gaziantep ve Malatya’da okumuştur. Yazı hayatına henüz üniversiteye gitmeden başlamış olan Yavuz Bülent Bakiler, liseden mezun olduğu 1953 yılında Türk Sanatı dergisinde ilk şiirleri yayımlanmaya başlamıştır. Üniversite eğitimini Ankara Hukuk fakültesinde başlamış ve 1960 yılında buradan mezun olmuştur. Üniversiteyi bitirdikten sonra kısa bir süre Yeni İstanbul gazetesinde çalışmış daha sonra 1964-68 yılları arasında 4 yıl boyunca, TRT Ankara Radyosu Merkez Program Dairesi Başkanlığında raportör olarak çalışmıştır. Aynı zamanda TRT Radyosunda çeşitli kültür programları hazırlayıp sunan Yavuz Bülent Bakiler, 1969-75 yılları arasında memleketi Sivas’ta bir süre avukatlık da yapmıştır. Bu süre zarfında siyasetle de uğraşmış, Adalet Partisi il başkanlığı görevinde bulunmuştur. İl başkanlığı görevinde bulunduğu süre içinde Adalet Partisi’nden Sivas belediye başkanı ve Sivas milletvekili adayı gösterilmiştir. 1975-1976 yılları arasında Başbakanlık Toprak ve Tarım Reformu Müsteşarlığında hukuk müşavirliği görevinde bulunan Yavuz Bülent Bakiler, 1976-1979 yılları arasında Ankara Televizyonu'nda, 1979-1980 yılları arasında da Kültür Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı olarak görev yapmıştır. 12 Eylül Askeri Darbesiyle müşavir kadrosuna atanmış ve 1992 yılına kadar bakanlıktaki bu görevini sürdürmüştür. İki yıl süreyle Başbakanlık Müşaviri görevini de yürüten Yavuz Bülent Bakiler 1994 yılında emekli olmuştur.
Sovyetler Birliği dağılmadan önce bürokrat sıfatıyla Balkanlara, Kafkaslara ve Türkistan’a giderek oralarda üst düzey temaslarda bulunmuş oralarda yaşayan soydaşlarımız hakkındaki bilgileri ilk elden Türkiye’ye taşımak suretiyle önemli bir işlev görmüştür. Uzun süre Tercüman ve Türkiye gazetelerinde köşe yazıları yazmış özellikle de Türk dünyası ve onun önemli bir parçası olan Azerbaycan edebiyatı, tarihi, kültür ve medeniyeti ile ilgili birçok şiir, nesir eserler ve gezi notları kaleme almıştır. Arif Nihat Asya ve Mehmet Akif Ersoy ile ilgili araştırmalarıyla öne çıkan Yavuz Bülent Bakiler bazı kimseler tarafından Arif Nihat Asya’daki birtakım özelliklere sahip olduğunu ifade edilmiştir. Günümüzde Türk dilinin en büyük savunucularından birisi olarak “Bizim Türkümüz” ve Türkçe’nin doğru kullanılmasını öğreten ve açıklayan “Sözün Doğrusu” adlı televizyon programlarını seyircilerle buluşturan Yavuz Bülent Bakiler, yaptığı bu programlar dolayısıyla kendisine çeşitli ödüller verilmiştir.
Geleneksel şiirimizin öz ve şekil özelliklerini kendi şiir potasında eriterek kişiliğini bulan Yavuz Bülent Bakiler şiirlerinde, Anadolu’ya, Anadolu insanına eğilmiş, onların sorunlarını yapıcı bir tavırla dile getirmeye gayret göstermiştir. Şiirlerinde çok geniş yelpazeyi ele almış genelde de gurbetin ve hasretin şairi olarak tanınmıştır. Nice güzel şiiri, hatırayı, seyahatnameyi, biyografiyi, mektup tarzında kaleme aldığı eşsiz eseri edebiyatımıza kazandıran Yavuz Bülent Bakiler, 2022 yılında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülünün kazanmıştır.
Yazar, şair ve düşünce insanı Yavuz Bülent Bakiler’i evinde yaptığım bir ziyaretinde evindeki odalardan birinin yerden tavana kadar dört tarafı dönen kütüphanesinde kitap doluydu. Odada adeta kitap kokusunu içime çeke çeke hayran kalmıştım. İlmi derinliğiyle kaleme aldığı onlarca eserinin neredeyse hepsini okuma bahtiyarlığı da elde ettim. Evinde şahsıma imzalı birkaç kitabını hediye etmişti. Ömrümün sonuna kadar o hediye kitapları saklayacağım. Bende çok özel hatırası olan Yavuz Bülent Bakiler davet ettiğimiz programlar için bizi hiç kırmazdı.
Azerbaycan Türkü bir ailenin ince ruhlu şairi ve yazarı olan Yavuz Bülent Bakiler 28 Eylül 2025 tarihinde aramızdan ayrıldı. O aramızdan ayrıldı ama yayın dünyasına bıraktığı mirasları arasındaki şiir kitapları; Yalnızlık, Duvak, Seninle, Harman, Bir Gün Baksam ki Gelmişsin ve Gözlerin İstanbul Oluyor Birden. Ontolojik eserleri ise Şiirimizde Ana ve Sivas’a Şiir. Gezi Notlarından oluşan Üsküp’ten Kosova’ya, Türkistan Türkistan, Aşık Veysel, Elçibey, Mehmet Akif’te Çağdaş Türkiye İdeali, Sözün Doğrusu 1, Sözün Doğrusu 2, Sevgi Mektupları Gidenlerin Ardından ve Arif Nihat Asya İhtişamı isimli nesir kitapları ondan bize kalan hatıra ve miraslar. Bunlara ilaveten Unutamadıklarım, Gönlümdekiler ve Ötekiler ve Hatıralar isimli üç ayrı hatıra kitabı okumaya doyum olmayan eserleri arasındadır. Şair ve yazar Yavuz Bülent Bakiler aynı zamanda Azerbaycan Türkçesi’nden Türkiye Türkçesi’ne uyarladığı Bahtiyar Vahapzade’nin Feryat, İkinci Ses, Nereye Gidiyor Bu Dünya ve Özümüzü Kesen Kılıç (Göktürkler) isimli eserlere de imza atmıştır.
Naif kişiliğiyle kendisine hayran bıraktıran bir kişiliğe sahip olan Yavuz Bülent Bakiler abimizin yeri dolar mı? Bilemiyorum. 89 yaşında vefat eden ince ruhlu kişiliğe sahip büyüğümüzü rahmet ve minnetle anıyorum. Bu yazıyı yazarken her bir satırında kendisiyle vakti zamanında yaptığım sohbetleri hatırladım. Sözleri hala kulaklarımda çınlar gibiydi. Usta yazar ve şairin geride bıraktığı eserleri nice nesillere rehber olması ümidiyle diyerek yazımı sonlandırıyorum.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.