Tarih: 10.08.2019 12:17

Kurban Derilerinin Ekonomiye Kazandırılması İçin Hayati Tüyolar

Facebook Twitter Linked-in

Kurban Derilerinin Ekonomiye Kazandırılması İçin Hayati Tüyolar

Kurban Bayramı'nda 3 Milyon 600 Bin Küçük Ve Büyük Baş Hayvan Kesilmesi Bekleniyor. Kurbanlık Hayvanların Derilerinin Katma Değeri Yüksek Ürünlere Dönüşmesi İçin Hayvanların Uygun Şartlarda Kesilmesi, Yüzüm İşlemlerinin Doğru Yapılması Ve Uygun Şartlarda Saklanması Hayati Öneme Sahip.

Uzmanlar, Küçükbaş Ham Deriler İçin Deri Başına 2-3 Kg, Büyükbaş Ham Deriler İçin 8-10 Kg Civarında, Kalın Tanecikli Temiz Ve Kuru Tuz; Derinin Et Tarafına İyice Ovularak Tüm Yüzeye Yaydırılmasını Ve Ham Derinin Suyunun Uzaklaşması İçin Serin Ve Havadar Bir Yerde Bekletilmesini Öneriyor.

Ege Deri Ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Zandar, Yıllık 1.6 Milyar Dolar İhracat Hacmine Sahip, 5 Milyar Dolarlık Ticari Büyüklüğe Ulaşan Deri Sektörünün İhtiyacı Olan Ham Derilerin Önemli Bölümünün Kurban Bayramı'nda Kesilen Kurbanlık Hayvanların Derilerinden Elde Edildiğini, Kurban Derilerinin Ekonomiye Kazandırılması İçin Vatandaşlarımızın Azami Özen Göstermesi Gerektiğini Kaydetti.

"Kurbanlık Hayvanların Uygun Şartlarda Kesilmesi, Yüzüm İşlemlerinin Doğru Şartlarda Yapılması Ve Uygun Şartlarda Saklanması, Ekonomimize Milyonlarca Lira Kazandıracak Veya Kaybettirecek Kadar Önem Taşımaktadır" Diyen Zandar, "Kesilen Bütün Hayvanların Derilerinin Sağlam Olarak Elde Edildiği Varsayılırsa, Çok Yüksek Bir Parasal Değer Ve Ülke Ekonomisine Büyük Katkı Söz Konusu Olacaktır. Kurban Derilerinden Elde Edilecek Bu Milli Servetin Değerlendirilmesi, Ham Derilerini Hatasız, Kusursuz, Kayıpsız Elde Edilmesine Ve Özenle Korunmasına Bağlıdır. Bu Sebeple Kesim Öncesinde, Kesim Sırasında Ve Kesimden Sonra Ham Deriyi Korumak Amacıyla Alınacak Önlemlerde Çok Titiz Ve Bilinçli Davranmak Gerekmektedir" Şeklinde Konuştu.

Deri Organik Madde Hemen Tuzlanması Gerekiyor

Ham Derinin Çok Değerli Bir Organik Madde Olduğunun Altını Çizen Zandar, Yüzüm İşleminden Sonra, Havaların Da Sıcak Olması Nedeniyle Kısa Süre İçinde Tuzlama Yapılmasının Büyük Önem Arz Ettiğine Dikkati Çekti.Zandar, Ham Derilerin Korunması Sırasında Dikkat Edilmesi Gereken Faktörleri İse Şöyle Sıraladı;

- Yüzülen Deride Kalan Yapışık Et Ve Yağ Parçacıkları Deride Delik, Kesik Ve Çizik Oluşturmadan Özenle Sıyrılmalıdır. Deride Et Ve Yağ Parçacıklarının Kalması, Koruma Amacıyla Deriye Verilecek Tuzun Deri İçerisine Nüfuz Etmesini Engeller Ve Ham Derinin Kolaylıkla Bozulmasına Sebep Olur.

- Yüzülen Ham Deriler Kan, İdrar Vb. Pisliklerden Arındırılmak Amacıyla Kesinlikle Yıkanmamalıdır.

- Yüzüm Sonrası Deriler Yaklaşık 1 Saat Kadar Serin Ve Hava Akımı Bulunan Bir Yerde Vücut Isısının Düşmesi İçin Bekletilmelidir.

- Bu Haldeki Ham Deriler Dikkatlice Tuzlanmalı, Tuzlanmış Ve Tuzlanmamış Deriler Kesinlikle Güneşte Kurutulmamalıdır.

- Koruma Amacıyla Küçükbaş Ham Deriler İçin Deri Başına 2-3 Kg Kadar, Büyükbaş Ham Deriler İçin 8-10 Kg Civarında, Kalın Tanecikli (2-3 Mm) Temiz Ve Kuru Tuz; Derinin Et Tarafına İyice Ovularak Tüm Yüzeye Yaydırılmalı Ve Ham Derinin Suyunun Uzaklaşması İçin Serin Ve Havadar Bir Yerde Bekletilmelidir.

- Yüzülen Taze Ham Deriler Kesinlikle Naylon Torbalarda Muhafaza Edilmemelidir. Naylon Torbalara Konulan Deriler Hava İle Temas Etmedikleri İçin Kısa Sürede Bozulmaktadır.

-Kesim Sırasında Ortaya Çıkan Bağırsak Ve İç Organlar Deri İle Beraber Kesinlikle Muhafaza Edilmemelidir.

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —