Tarih: 18.06.2020 17:21

Kirigami Çok Yönlü Sanat

Facebook Twitter Linked-in

Kirigami Çok Yönlü Sanat

İçinde bulunduğumuz Covid-19 salgını döneminde hepimiz ister istemez evlerimiz kalıyoruz. Bu dönemde evde yapacak uğraşlarla zamanımızı değerlendirmeye çalışıyoruz. Tam da bu döneme uygun bir konuyu ele almak istedik. El sanatları deyince aklımıza genel olarak bilindik uğraşlar gelir. Ahşap oymacılığı, Ebru Sanatı, Dokumacılık, Hat Sanatı, Oya ve Nakış İşleme, Çinicilik, Hat Sanatı, Bakırcılık, Çömlek ve Seramik Yapımı, Taş İşleme, Keçe Yapımı gibi dallar aklımıza geliyor. Ancak bu röportajımız çok ilgi çekici ve bizim için yeni diyebileceğimiz bir el sanatı hakkında konuşacağız. Japonya’dan dünyaya yayılmış bir el sanatı: KİRİGAMİ

Ve döndüğümde çok ilgilenemedim. Ama hep aklımdaydı, 8 yıl sonra Book Folding ile ilgilenmeye başladım. Bu sanat kitabın sayfalarını tek tek belli bir sistemle katlayarak kitabın sayfalarının sonuçta bir figür, kelime, cümle gibi şekillendirilmesine dayanıyor. 5 yıl kadar bu sanatla uğraştıktan sonra 40 adet tasarımı içeren ve Book Folding yapımı tekniğini anlatan İngilizce ve Türkçe olarak bir kitap hazırladım. İsmini de daha kolay söylenebilmesi için Türkçe’ye uyarlamak istedim, Kitap ve Origami sözcüklerinden türettiğim Kitagami ismini verdim. Şu an online kitap sitelerinde E-Kitap olarak bulunuyor. Buradan yola çıkarak da Kirigami ile tanıştım, çünkü Kirigami’de de katlama yapılıyor. Ve çok ilginç geldi, Origami’yi hepimiz biliriz. Kağıdı katlayarak figürler, şekiller oluşturulması sanatı ve artık okullarda da beceri ve el sanatları eğitimi olarak müfredatta ancak sadece okulda kalan bir çalışma oluyor.

Kirigami ise yaratıcılığın sınırlarını zorlayan bir el sanatı. Katlama, kesme, gerekirse yapıştırıcı kullanarak yapıştırma da yaparak sadece hayal gücünüzün sınırlandırdığı bir dünyaya girmiş oluyorsunuz.

 

 

Çünkü Kirigami Atölyesi’nde biz basit örneklerden yavaş yavaş eğlenceli ama daha komplike ve karmaşık sabır ve dikkat gerektiren çalışmalara geçiyoruz. Ve bu çalışmalar bir ders havasında olmuyor çünkü zaten bir şeyler kesmek, biçmek, yaratmak, üretmek, ortaya bir ürün çıkarmak çocukların doğasında var. Biz de bunu yapıyoruz. Atölyemizde 2 ders olarak çalışma yapıyoruz ve öğrenciler genelde teneffüse çıkmadan blok ders halinde bitiriyorlar çünkü birincisi sıkılmıyorlar, ikincisi ellerindeki modeli bitirmek için çaba gösteriyorlar. Bu bizim için çok önemli bir kazanım.

 

Bir de öğrencilerimizin bu çabalarının yanında takdir edilmeleri de çok güzel oldu tabii ki, Japonya İstanbul Başkonsolosluğu Kültür ve Enformasyon Bölümü’nden bir davet aldık. Öğrencilerimizin yaptıkları çalışmaları görmüşler ve bir grup öğrencimizi bu yıl Nisan ayının son haftasında düzenleyecekleri çocuk şenliğine davet ettiler. Ancak Covid-19 salgını sebebiyle okullar kapandı ve tüm etkinlikler de iptal edildi bildiğiniz gibi, maalesef katılamadık. Fakat bu davet bile öğrencilerimi çok sevindirdi, beni gururlandırdı.

 

 

 

 

 

 

 

Atölyeye katılmayanlar için online satış mağazası Gittigidiyor.com sitesinden sipariş verme şansları var, kargo ücreti de yok üstelik. Ayrıca bu sette yer alan modelleri Youtube Paperarttürk kanalında bulunan Nasıl Yapılır? videolarını izleyerek daha rahat uygulayabilirler.

 

 




Orjinal Habere Git
— HABER SONU —