Kentsel Dönüşümün Aciliyeti Gözler Önünde
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Marmara Denizi’nde meydana gelen 6.2 büyüklüğündeki deprem, İstanbul başta olmak üzere tüm Türkiye'yi bir kez daha deprem gerçeğiyle yüzleştirdi. Uzmanlar, İstanbul’da milyonlarca riskli yapının bulunduğunu ve bu binaların önemli bir bölümünün acilen dönüştürülmesi gerektiğini söylüyor.
"İSTANBUL'DA 1 BUÇUK MİLYON RİSKLİ BİNA VAR"
Resmi verilere göre İstanbul'da yaklaşık 1,5 milyon riskli yapı bulunuyor. Bu binaların yüzde 30’u acilen yıkılıp yeniden yapılmak zorunda. Bu da yaklaşık 450 bin konutun bir an önce dönüştürülmesi gerektiği anlamına geliyor.
"MODÜLER İNŞAAT YÖNTEMİYLE HIZLI DÖNÜŞÜM MÜMKÜN"
Türk Yapısal Çelik Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Melih Şimşek, kentsel dönüşümün hızlandırılması için modüler inşaat yönteminin büyük avantaj sunduğunu belirtti. Bu sistemde, binalar fabrikada üretilen hazır modüllerin sahada birleştirilmesiyle çok daha kısa sürede tamamlanıyor. Yüzde 40 daha hızlı bir inşa süreci sunan modüler yapı, hem zamandan hem de iş gücünden tasarruf sağlıyor.
"3 YILDA 1 MİLYON KONUT YAPMAK MÜMKÜN"
Melih Şimşek, İstanbul'da şu anda 3,8 milyon riskli konut bulunduğunu ve bugüne kadar sadece 695 bin konutun dönüştürüldüğünü hatırlattı. Her yıl 300 bin konut üretmek için yaklaşık 2 milyon ton çelik ve 72 bin kişilik bir iş gücü gerektiğini söyleyen Şimşek, Türkiye'nin yıllık 50 milyon ton çelik üretme kapasitesine sahip olduğunu vurguladı. 6 TOGG fabrikası büyüklüğünde bir üretim tesisiyle 3 yıl içinde 1 milyon modüler konut üretmenin mümkün olduğunu belirtti.
"DEPREM DİRENÇLİ YAPILAR HEM CANI HEM MALI KORUR"
Deprem uzmanlarına göre dayanıklı yapılar sadece can kayıplarını değil, büyük ekonomik zararları da önlüyor. Güvenli konutlarda yaşayan vatandaşların, olası bir afette hayatta kalma şansı çok daha yüksek. Aynı zamanda devletin ve halkın karşı karşıya kalacağı ekonomik kayıplar da en aza indirgenmiş oluyor.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - 2024 yılı içinde elde edilen gelirlere ilişkin Gelir Vergisi 2’nci taksit ödeme dönemi başladı. Mükellefler, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar ödemelerini gerçekleştirebilecek.
İstanbul'da düzenlenen operasyonda 1 ton kaçak et ele geçirildi. Etlerin mühürsüz ve sağlıksız koşullarda saklandığı tespit edilirken, uzmanlar halk sağlığına dair kritik uyarılarda bulundu.
HABER / AHMET KARAYÜN / ADOM AJANS - Sabancı Holding ve Heidelberg Materials ortaklığıyla faaliyet gösteren Akçansa, 2024 yılına ait Entegre Faaliyet Raporu’nu engelsiz biçimde yayımladı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, 25 farklı kanser hastalığında kullanılan 5 akıllı ilacın SGK kapsamına alındığını duyurdu. Bu adım, 48 bin hastanın hayatına doğrudan katkı sağlayacak.
HABER / (YEHA) YEREL HABER AJANSI / GÜLSEVİN KUZU / EDİRNE - Yesevi Hareketi Derneği Genel Başkanı Mahmut Cömert, Edirne'yi Balkanlar'a yönelik stratejilerinin merkez üssü olarak belirlediklerini duyurdu.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, 28 Mayıs 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Çatalca’ya atanan Kaymakam Yasin Öztürk’ü makamında ziyaret etti.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Türk siyasetinde iz bırakan isimlerden biri olan Eski Kumburgaz Belediye Başkanı Hayri Erçağ, dualarla ve gözyaşlarıyla ebediyete uğurlandı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Esenyurt Kent Konseyi Başkanı Tuncer Dağ, ilçenin sorunlarını tüm yönleriyle ortaya koyan kapsamlı raporun ardından önemli açıklamalarda bulundu.
Yangınlar doğayı ve hayatı tehdit ediyor. Tarım arazileri küle döndü, uçuşlar iptal edildi, vatandaşlar zor durumda. Saha röportajlarıyla olayın gerçek yüzü haberimizde.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Küçükçekmece Belediyesi, klasik otomobil meraklılarını aynı çatı altında buluşturdu.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Dünya enerji piyasalarında hareketli günler yaşanıyor. İsrail’in 13 Haziran’da İran’a başlattığı saldırıların ardından yükselen petrol ve doğal gaz fiyatları, nereye gidiyor.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Avrupa’da doğal gaz fiyatlarında dikkat çekici bir düşüş yaşandı. Bu gelişme, ABD Başkanı Donald Trump’ın İsrail ile İran arasında ateşkes ilan edildiğini açıklamasının hemen ardından geldi.
Geçici okulda eğitim gören çocuklar için düzenlenen etkinlikte, Türk Kızılayı gönülleri fethetti. Başkan Mehmet Salih Ün’ün duyarlı yaklaşımı öğrencilere umut, ailelere moral oldu.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.