Böcek, Sinek Ve Arı Sokmasına Dikkat!

İlk Anda Neler Yapmalı, Nelerden Kaçınmalı?

VİDEO GALERİ 30.08.2021 09:51:51 0
Böcek, Sinek Ve Arı Sokmasına Dikkat!

Saatler, Hatta Günler Geçtikten Sonra Bile…

 

Ciddi Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir!

 

İlk Anda Neler Yapmalı, Nelerden Kaçınmalı?

 

Böcek, Sinek Ve Arı Sokmasına Dikkat!

 

 

Böcekler, keneler, arılar, sivrisinekler… Yaz mevsiminde doğada daha fazla zaman geçirmemiz nedeniyle böcek sokmaları sıkça görülen sorunlar arasında yer alıyor. Türleri, zehirli olup olmadıkları ve bireyde alerjik reaksiyon gelişip gelişmediği, böcek sokması sonrasında ortaya çıkan semptomların türü ile şiddetini belirliyor. Genellikle kaşıntı, ağrı ve şişme gibi yakınmalarla kısa sürede geçerken, bazı durumlarda ise hayatı tehdit edebilecek boyutlara ulaşabiliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Acil Tıp Uzmanı Dr. Veysel Balcı, böcek sokmalarında ilk saatlerde herhangi bir reaksiyon görülmese bile üzerinden saatler, hatta günler geçtikten sonra dahi ciddi sağlık problemleri gelişebileceği uyarısında bulunarak, “Böcek sokmaları önemsenmeli ve en kısa zamanda sağlık kuruluşuna başvurularak doktor kontrolünden geçilmelidir” diyor. Acil Tıp Uzmanı Dr. Veysel Balcı yaz aylarında en sık görülen böcek sokmalarını anlattı; önemli öneriler ve uyarılarda bulundu.

 

BÖCEK SOKMALARI

Genellikle ağrılı etki yaratan tahtakurusu, pire ve kırkayak gibi böceklerin bazıları alerjik reaksiyona ve bölgesel tahriş ile su toplayan kabarcıklara yol açabiliyor. Acil Tıp Uzmanı Dr. Veysel Balcı, böcek ısırığının etkisinin böceğin türüne ve kişinin duyarlılığına bağlı olarak değişkenlik gösterdiğini belirterek, “Küçük yaştaki çocuklar, alerjik bünyeye sahip olanlar, hamileler ve yaşlılar böcek sokmalarına karşı daha hassas oluyorlar. Özellikle tropikal bölgelerde yaşayan böcek türleri ciddi hastalıklar taşıyabiliyor” diyor. Isırılan bölgede apse ve irin gibi iltihap bulguları oluşmuş ve belirtiler 2 gün içinde geçmemişse, bu tablo böcek sokmasının tehlikeli boyutta olduğu anlamına geliyor ve zaman kaybetmeden hastaneye başvurulması gerekiyor” diyor.

 

Belirtileri neler?

  • Isırılan bölgede kaşıntı, ağrı ve şişme
  • Isırılan bölgede renk değişikliği, kızarıklık
  • Ürtiker, ısırılan bölgede su ya da irin birikmesi
  • Karın ağrısı, kusma, mide bulantısı, ishal
  • Nefes almada zorlanma
  • Göğüste sıkışma hissi
  • Hırıltılı solunum
  • Baş dönmesi ve yutma güçlüğü
  • Bayılma ve bilinç kaybı
  • Böceğin ısırdığı bölgede 2.5 santimetre çapında şişlik 
  • Ağızda, boğazda ya da dilde şişme

 

Ne yapmalı?

Alerjik bir reaksiyon söz konusu değilse, ilkyardım tedavisi böcek ısırmasına karşı genellikle yeterli geliyor. Böcek ısırığına daha fazla maruz kalmamak için böcek ilacı ve jel kullanmayı ihmal etmeyin. Böcek ısırığının olduğu bölgeyi su ve sabunla yıkayın. Bu bölgeye yapacağınız buz uygulamasıyla ağrı ile kaşıntının azalmasını sağlayabilirsiniz. 

 

KENE ISIRIKLARI

İlkbahar ve yaz aylarında daha yaygın görülen keneler vücuda bulaştıklarında; koltuk altlarına, kulak arkalarına, bacakların arasına, dizlerin arkalarına, kasıklara veya saçlı bölgelere yerleşiyorlar. Kan emerek beslenen diğer haşere türlerinin aksine, konaklarını ısırdıktan sonra 10 güne kadar cilde bağlı kalıyorlar. Zehirsiz kene ısırıkları genellikle zararsız oluyor ve semptoma yol açmayabiliyor. Kene kaynaklı hastalıklar çoğunlukla kene ısırmasından sonraki birkaç gün ile birkaç hafta içinde gelişiyor ve çeşitli semptomlara neden olabiliyorlar. Kenenin normal şartlar altında taşıdığı hastalıkla kişiyi enfekte etmesi için tipik olarak 24 saat beslenmesi gerekiyor. Bu sebeple kene ne kadar çabuk tanımlanıp çıkartılabilirse tedaviden o kadar olumlu sonuç alınıyor. Acil Tıp Uzmanı Dr. Veysel Balcı kenelerden insan konaklarına geçen hastalıkların ciddi sorunlara yol açabileceği uyarısında bulunarak, “Bu nedenle herhangi bir yakınma olmasa bile kene ısırığında hiçbir müdahalede bulunmadan, mümkün olan en kısa sürede doktora başvurulması gerekiyor” diyor.

 

Belirtileri neler?

  •  Isırık alanında kırmızı bir nokta veya döküntü
  •  Ateş
  •  Baş ağrısı
  •  Boyun sertliği
  •  Tüm vücutta döküntü
  •  Halsizlik
  •  Kas veya eklem ağrıları
  •  Mide bulantısı
  •  Şişmiş lenf düğümleri
  •  Titreme ve havale nöbetleri

 

Nasıl önlem almalı?

  • Kenelerin yaygın olduğu açık arazilerde, ormanlarda ya da besi hayvanlarının bulunduğu alanlarda yürürken uzun kollu gömlek ve pantolon tercih edin.
  • Yolun merkezinden yürümek keneler ile teması azaltabiliyor.
  • Açık arazide dolaşırken önceden kene kovucu kullanmanız etkili olacaktır.
  • Duş almanız ve banyo yapmanız da önem taşıyor.  

 

Ne yapmalı?

Dr. Veysel Balcı, kene tespit edildiğinde yapılması gereken en önemli şeyin keneyi vücuttan çıkartmak olduğunu belirterek, “Keneleri bir kene temizleme aracıyla veya bir cımbız setiyle çıkartmak mümkün olabiliyor. Ardından ısırık bölgesi su ve sabunla temizleniyor. Bu işlemin uzmanlar tarafından yapılması büyük önem taşıyor, aksi halde kenenin bir kısmı cilt altında kalabiliyor” diyor. 

 

ARI SOKMASI

Arı sokmalarının tedavi yöntemi şiddetine bağlı olarak değişiyor. “Ağrıyı hafifletmek için tedavinin evde yapılması çoğu kişi için mümkünken, herhangi bir arı alerjisi varsa veya birden fazla arı sokulmasına maruz kalındığında, acil tedavi gerektiren ciddi sonuçlar gelişebiliyor” uyarısında bulunan Dr. Veysel Balcı, bu nedenle arı sokmasında sağlık kuruluşuna başvurmanız ve muayeneden geçmeniz gerektiğini söylüyor.

 

Belirtileri neler?

Arı sokmasında ortaya çıkan reaksiyonlar kişiden kişiye farklılık gösteriyor.  Bazı kişilerde arıların “venom” denilen zehrine karşı alerji gelişebiliyor. Çok sayıda arı aynı anda sokarsa, o zaman toksik reaksiyon görülebiliyor.

 

  • Hafif reaksiyonlar; ani gelişen yanma, ağrı, kızarıklık, şişme.
  • Orta derecedeki reaksiyonlar; birkaç gün artarak devam edebilen aşırı kızarıklık ve kademeli artan şişlikler. 
  • Şiddetli alerjik reaksiyonlar; kaşıntı, kızarıklık, kurdeşen, ciltte soğukluk, nefes darlığı, boğazda ve dilde şişme, mide bulantısı, kusma, nabız değişiklikleri, ishal, baş dönmesi, bayılma, bilinç bulanıklığı ve bilinç kaybı. Bu reaksiyonlara maruz kalan kişilere acil tıbbi mücadele yapılması yaşamsal önem taşıyor.

 

Ne yapmalı?

Acil Tıp Uzmanı Dr. Veysel Balcı alerjik olmayan durumlarda, arı sokmasında yapılması gerekenleri şöyle anlatıyor:

  • İlk olarak arının iğnesini hızlı bir şekilde çıkartın. Dikkat! İğnenin cildi sıkarak çıkartılması keseyi patlatıp, daha çok zehrin vücuda temas etmesine neden olabiliyor. O yüzden özenli ve hızlı hareket etmelisiniz. Hemen çıkartılması sayesinde, iğneden salınan zehrin önü kesileceği için gelişecek olan reaksiyonların şiddetlenmesi önleniyor.
  • Arının soktuğu yeri soğuk su ve sabunla yıkayın. Soğuk su rahatlatırken, sabun da kalan kiri ya da zehri bölgeden temizlemeye yardım ediyor. Şişlik ve kaşıntının olduğu yeri kaşımamaya dikkat edin.
  • Hassas bölgeye buz kompresi yapmanız, zehrin vücut tarafından emilimini azaltmada ve şişliğin inmesinde çok etkili oluyor. Ancak dikkat! Buzu doğrudan tene koymanız yanmaya yol açabiliyor. Bu yüzden bir havluya sarıp, ısırılan bölgede 20 dakika bekletmeniz etkili olacaktır. Gerektiğinde kompresi tekrar tekrar uygulayabilirsiniz. Kızarıklıktaki büyüme çok artarsa hekim desteği almanızda fayda var.
  • Sokulan bölge kolunuz ya da bacağınız ise yükseğe koymanız ağrı ve şişliğin azalmasında destek sağlar.

SİVRİSİNEK ISIRMASI

Hem çıkardığı ses hem kan emme özelliği nedeniyle bir hayli rahatsız edici olan sivrisineklerin az da olsa virüs taşıma ve hastalık bulaştırma riskleri mevcut. En yaygın yol açtığı hastalıklar arasında ise sarıhumma ve sıtma yer alıyor.

 

Belirtileri neler?

·Kaşıntı ve hafif bir kızarıklık gelişebiliyor. Ancak hassas cilde sahip olan kişilerde bu kızarıklık daha koyu olabiliyor, bazı kişilerde ısırılan yer şişebiliyor.

·Sivrisinek ısırığına karşı alerjisi olan kişilerde ateşle birlikte şiddetli mide bulantısı, baş ağrısı ve kusma oluşabiliyor.

 

Ne yapmalı?

Sivrisinek ısırığının yol açtığı kaşıntıyı ve kızarıklığı gidermek için evde soğuk kompres uygulayabilirsiniz. “Kızaran bölge şişerse, şişen yer kaşınmamalı” diyen Dr. Veysel Balcı, cildi kaşımanın enfeksiyona neden olabileceğini söylüyor.

 

 

Nasıl önlem almalı?

·Yaşam ve çalışma alanlarını sık sık havalandırın.

·Lavanta ve karanfil çiçeği sivrisinekleri uzak tutmakta faydalı olabilir.

· Yazın sivrisinekler çok daha hızlı üredikleri için mutfak pencerelerini ve balkon camlarını sineklik ile kapatabilirsiniz.

Ahtapot Gördüm Diyor, Başka Gören Yok

HABER /NİLÜFER ALBAYRAK/ ADOM AJANS –CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Silivri Cezaevi ziyareti sonrası yaptığı açıklamada, tutuklamaların hukuki değil siyasi olduğunu vurguladı.

Aydınlığa Çıkarmakta Kararlıyız

HABER /AHMET KARAYÜN/ ADOM AJANS –Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Teşkilat Akademisi Liderlik Okulu"nda yaptığı konuşmada, 40 yıllık terör sarmalından Türkiye’yi çıkarmakta kararlı olduklarını vurguladı.

İstanbul’da Barış İçin Tarihi Zirve

HABER /NEZİR KARAYÜN/ ADOM AJANS –Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Türkiye’ye geldi. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Külliye’de görüştü.

Engelli Gençlere Asker Uğurlaması

HABER /HACI ALİ YILMAZ/ ADOM AJANS –Bağcılar Belediyesi, Engelliler Haftası kapsamında 11 özel genci asker eğlencesiyle kışlaya uğurladı. Kınalar yakıldı, gözyaşları sevince karıştı.

Genç Kalemler Gazeteciliğe İlk Adımını Attı

HABER /HACI ALİ YILMAZ/ ADOM AJANS –Esenler Belediyesi ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ortaklaşa yürüttüğü “Okul Gazetem” projesiyle gazetecilik eğitimi alan gençler, kendi gazetelerini çıkardı ve mezuniyet belgelerini aldı.

Kütüphaneler Artık Akıllı Sisteme Geçiyor

HABER /MEHMET ÜNAL/ ADOM AJANS –Esenyurt Belediyesi, teknolojiyi eğitimle buluşturarak ilçedeki kütüphaneleri dijital sisteme taşıdı. Randevulu yeni sistemle öğrenciler ve kitapseverler artık kütüphaneleri daha verimli kullanabile

Özel Çocuklara Atla Terapi Desteği

HABER /HACI ALİ YILMAZ/ ADOM AJANS –Esenyurt Belediyesi, Engelliler Haftası kapsamında özel çocukları atlarla buluşturdu.

Engelsiz Yüreklerden İlham Veren Sergi

HABER /MEHMET ÜNAL/ ADOM AJANS –Beylikdüzü’nde özel bireylerin ve 65 yaş üstü vatandaşların el emeği göz nuru eserleri sergileniyor. Sergi, 16 Mayıs’a kadar BAKSM’de ziyaretçileri bekliyor.

Gürbüz'den Sorumluluk Bölgesinde Örnek Çalışmalar

HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - AK Parti İstanbul İl Yönetim Kurulu Üyesi ve Küçükçekmece Bölge Sorumlusu İlker Gürbüz, görevde bulunduğu süre boyunca gösterdiği aktif ve özverili çalışmalarıyla dikkat çekmeye devam ediyor.

Kene Isırığı Can Aldı

HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Sivas’ın Zara ilçesine bağlı Ilıca köyünde yaşayan 35 yaşındaki Ç.K, vücuduna kene yapışması sonucu rahatsızlandı.

Tuğaltay Cinayeti 25 Yıldır Aydınlatılamadı

HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İstanbul Şişli’de 2000 yılında evinde boğazı kesilerek öldürülen 15 yaşındaki Çağla Tuğaltay’ın cinayeti üzerinden tam 25 yıl geçti.

Beyoğlu'nun Acı Günü…

HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - Türk halk müziğinin sevilen ismi, “Ben Orduya Gidiyom” türküsüyle hafızalara kazınan Aydın Beyoğlu, annesi Pembe Alaybeyoğlu’nu kaybetmenin derin üzüntüsünü yaşıyor.

Yıllar Sonra Barış Fotoğrafı

HABER / ZEYNEP ÇAĞLAR / ADOM AJANS - Türk müziğinin iki unutulmaz ismi Yıldız Tilbe ve İbrahim Tatlıses, 15 yıl aradan sonra ilk kez yan yana geldi.

Silivri'de Büyük Demokrasi Buluşması İçin Çağrı

HABER / NEZİR KARAYÜN / ADOM AJANS - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmasının ardından siyasi tepkiler çığ gibi büyürken, CHP Genel Başkanı Özgür Özel’den dikkat çeken bir açıklama geldi.

Bülent Ersoy'dan Duygu Dolu Açıklama

HABER/ZEYNEP ÇAĞLAR / ADOM AJANS - Türk Sanat Müziği'nin usta ismi Bülent Ersoy, İzmir’de yeni açılan Yeni Gazino’nun açılış gecesinde sahne aldı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.