Avrupa'nın Tarihindeki Karanlık Yüzler

Avrupa'nın tarihi, sömürgecilikten soykırıma, din savaşlarından etnik temizliğe kadar birçok karanlık olayla şekillenmiştir.

DÜNYA 27.08.2024 18:19:00 0
Avrupa

Avrupa'nın Tarihindeki Karanlık Yüzler

Avrupa'nın tarihi, sömürgecilikten soykırıma, din savaşlarından etnik temizliğe kadar birçok karanlık olayla şekillenmiştir. Günümüzde Avrupa'nın modern imajının arkasında gizlenen bu karanlık geçmiş, Türkiye'ye yöneltilen haksız suçlamalarla daha da karmaşık hale geliyor.

"AVRUPA'NIN KARANLIK GEÇMİŞİNİN ARDINDAKİ GERÇEKLER"

Avrupa'nın tarihindeki bazı trajik olaylar, kıtanın medeni yüzüyle sıkça örtbas ediliyor. Sömürgecilikten soykırıma kadar birçok karanlık dönem Avrupa'nın tarihini derinden etkilemiştir. İşte bazı önemli olaylar:

  • Amerika Kıtası'ndaki Soykırımlar: 15. yüzyıldan itibaren İspanyol ve Portekiz sömürgecileri, Amerika'nın yerli halklarına karşı büyük ölçekli bir soykırım uyguladılar. İngiliz ve Fransızlar da benzer politikalar izledi.
  • Afrika'daki Köle Ticareti: 16. yüzyıldan itibaren Avrupalı güçler, Afrika'dan milyonlarca insanı köle olarak Amerika'ya taşıdı. Bu süreçte birçok Afrikalı, zorla çalıştırıldıkları plantasyonlarda hayatını kaybetti. Belçika'nın Kongo'daki soykırımı da büyük bir trajedi olarak tarihe geçti.
  • Holokost: II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası tarafından yaklaşık 6 milyon Yahudi sistematik olarak öldürüldü.
  • Bosna Soykırımı: 1990'larda Bosna-Hersek'te yaşanan savaş sırasında, Sırp güçleri tarafından Müslüman Boşnaklara karşı etnik temizlik ve soykırım gerçekleştirildi.
  • İrlanda Patates Kıtlığı: 19. yüzyılda İngiliz yönetimi altındaki İrlanda'da meydana gelen patates kıtlığı, milyonlarca insanın ölümüne yol açtı.
  • Roman Katliamı: II. Dünya Savaşı sırasında Nazi Almanyası, Avrupa genelinde Romanlara yönelik büyük bir soykırım gerçekleştirdi.
  • Namibya Soykırımı: Alman sömürge yönetimi, 1904-1908 yılları arasında Herero ve Nama halklarına karşı büyük bir soykırım uyguladı.

"ERMENİ TEHCİRİ VE TARİHSEL DEĞERLENDİRMELER"

Osmanlı İmparatorluğu'nun I. Dünya Savaşı sırasında gerçekleştirdiği Ermeni Tehciri, zorunlu göç olarak değerlendirilmektedir. Araştırmacı-Yazar Hakan Boz, bu konu hakkında şunları belirtiyor:

  • Tehcirin Doğası: Boz, Ermeni Tehciri'nin savaş koşullarının bir sonucu olarak, iç güvenliği sağlamak amacıyla yapılan bir iskân politikası olduğunu savunuyor. Bu süreçte Ermenilerin can ve mal güvenliğinin korunması için çeşitli tedbirlerin alındığını belirtiyor.
  • 24 Nisan 1915: Boz'a göre, bu tarih Ermeni teröristlerin tutuklandığı gün olarak anılmalıdır ve tehcirin soykırım olarak değerlendirilmemesi gerektiğini vurguluyor.

"TARİHSEL ADALET VE AVRUPA'NIN KENDİ GEÇMİŞİ"

Avrupa'nın tarihindeki karanlık olayları göz önüne almadan Türkiye'ye yönelik suçlamalarda bulunmak, tarihsel adaletsizliğe neden oluyor. Avrupa'nın kendi karanlık geçmişinin ışığında, eleştirilerin adil bir şekilde yapılması gerektiği vurgulanıyor.

Haber: Ahmet KARAYÜN                                            

Sözveren; Milli ve Manevi Değerlerle Büyüyen Nesiller Yetiştiriyoruz…

Eğitimden Haberler imtiyaz sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, okul ziyaretleri kapsamında Büyükçekmece’nin önde gelen eğitim kurumlarından İstanbul - Büyükçekmece Adem Çelik İlk ve Ortaokulu’nu ziyaret etti.

Çalık Yeniden Silivri’ye Sevk Edildi

HABER / NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne yönelik yürütülen soruşturma kapsamında tutuklu bulunan Beylikdüzü Belediye Başkanı Mehmet Murat Çalık, Yeniden Silivri’ye Sevk Edildi.

Çalışkan’dan Bağımlılıklarla Mücadele Çağrısı

HABER / ZEYNEP ÇAĞLAR / ADOM MEDYA - Yeşilay Büyükçekmece Şube Başkanı Recep Çalışkan, 1–7 Mart Yeşilay Haftası dolayısıyla önemli mesajlar verdi.

Beylikdüzü’nde Maarifin Kalbinde Ramazan Coşkusu

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan Büyükşehir Yücel Akkaş Ortaokulu’nda Ramazan ayının manevi atmosferi öğrenciler, öğretmenler ve velilerin katılımıyla yaşandı.

Sefalık’ta Maarifin Kalbinde Ramazan Coşkusu

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Ordu’nun Aybastı ilçesinde bulunan Sefalık Şehit Sadık Kütük Ortaokulu’nda Ramazan ayının manevi atmosferi öğrenciler, öğretmenler ve velilerin katılımıyla yaşandı.

2026 Yılı Çeltik Ekim Başvuruları Başladı

HABER / GÜLSEVİN KUZU / ADOM AJANS - Edirne’de 2026 yılı çeltik ekim sezonu için başvurular başladı. Dekar başına 40 TL ücret belirlenirken, damlama sulama yapan üreticilere indirim uygulanacak. Son başvuru tarihi 25 Mart 2026'da.

Okçuluk Ruhu İftar Sofrasında Gönülleri Birleştiriyor

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER – İstanbul Kartal Selman Farisi Anadolu İmam Hatip Lisesi ailesi sporla güçlenen bağlarını mübarek Ramazan ayının bereketiyle taçlandırarak muazzam bir birliktelik tablosu sergiliyor.

Maarifin Kalbinde Ramazan Buluşması

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Büyükçekmece Atatürk Anadolu Lisesi, Maarifin Kalbinde Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında öğrenci, öğretmen, okul idaresi ve okul aile birliği üyelerini aynı sofrada buluşturdu.

İzsiz’den Kadim Dostlara Vefa Buluşması

HABER / NEZİR KARAYÜN / ESENYURT - AK Parti İstanbul Milletvekili ve MKYK Üyesi Seyithan İzsiz, Esenyurt’ta düzenlediği Kadim Dostlar İftarı’nda buluştu.

Yalçın'dan Öğretmene Şiddete Karşı Güvenli Okul Çağrısı

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, İstanbul Çekmeköy’de öğrencisi tarafından bıçaklanarak hayatını kaybeden öğretmen Fatma Nur Çelik için taziye ziyareti.

Ağırbaş; Maarif Modeli İle Değer Temelli Eğitim…

Eğitimden Haberler İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan Büyükşehir İlkokulu Müdürü Cevat Ağırbaş’ı ziyaret etti.

Sarıkaya; Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli, Bakış Açısını Güçlendiren Bir Rehberdir

Eğitimden Haberler İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, Büyükçekmece Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü Necmettin Sarıkaya’yı ziyaret etti.

Gönüller Türkgenç’in  Sofrasında Buluştu…

Beylikdüzü Karadenizliler Derneği ve Beylikdüzü İl Dernekler Federasyonu Başkanı, Euro Moda ve Prenses Bijuteri Yönetim Kurulu Başkanı, siyasetçi iş insanı Halil İbrahim Türkgenç, geleneksel iftar programında dostlarını ağırladı.

Oy Nazlım İle Yirmi Yıllık Emek Sese Dönüştü

HABER / NEZİR KARAYÜN - Bağlamasıyla yirmi yıldır sahnelerin yükünü taşıyan Bülent Genç, ilk tekli çalışması Oy Nazlım ile kendi hikâyesini anlatıyor. Güçlü yorumu ile tanınan Xecê Herdem’in eşliği, esere derin bir duygu katıyor.

Özel Eğitimde Yaşama Dokunan Yeni Kitap

HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin günlük yaşamda daha bağımsız, daha güçlü ve daha özgüvenli bireyler olmalarını desteklemek amacıyla hazırlanan Yaşam Becerileri

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.