Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK), Türkiye’nin 5G mobil haberleşme altyapısına geçiş sürecini başlatan yetkilendirme ihalesini bugün Ankara’daki BTK Merkez Binası’nda gerçekleştirdi. 3 saat süren ihale, kurumun sosyal medya hesapları üzerinden de canlı yayınlandı.
ANKARA (İGFA) - Turkcell, Türk Telekom ve Vodafone’un katıldığı ihalede, 11 frekans paketi KDV hariç 2 milyar 945 milyon dolarlık toplam teklif bedeliyle satıldı.
5G hizmetleri 1 Nisan 2026’da büyük şehirlerde başlayacak, ülke geneli kapsama 1 yıl sürecek.
İhale ile 700 MHz ve 3.5 GHz frekans bantlarında toplam 400 MHz frekans için 2 milyar 125 milyon dolar asgari değer üzerinden yapılacak ihaleyle toplam 11 farklı frekans paketi işletmecilere tahsis edileceği bildirildi.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu’nun açıklamalarına göre, 9 Ekim’den itibaren kabul edilen teklifler için son başvuru bugün saat 09:30 oldu. Saat 10:30’da başlayan ihalenin ilk sonuçlara göre 700 MHz Bandı (A Paketleri): A1 paketi Turkcell (429 milyon dolar), A2 Vodafone (426 milyon dolar), A3 Türk Telekom (425 milyon dolar) oldu.
3,5 GHz Bandı (B Paketleri): B1 Turkcell (214 milyon dolar), B2 Türk Telekom (209 milyon dolar), B3 Vodafone (201 milyon dolar). verilirken toplam teklif 1,9 milyar doların üzerinde (B paketleri için 624 milyon dolar).
Kazananların frekans yer seçimini yapacağı ve ihalenin 5G altyapısının kurulması, işletilmesi ve hizmet sunumunu kapsayacağı belirtildi.
Bakan Uraloğlu ihalenin kesinleşmesi ile birlikte Nisan 2026’da ilk sinyallerin Marmara Bölgesi’nde (Kocaeli, Bursa gibi) alınacağı, tüm Türkiye’yi kapsamasını 1 yılı bulacağını ifade etti.
BTK Başkanı Ömer Abdullah Karagözoğlu, 5G'nin Türkiye’nin 5G’ye geçiş sürecinde kritik bir adım olduğunu belirterek, canlı yayınla şeffaflığı sağladıklarını söyledi.
???? 5G İHALESİ | Mobil Elektronik Haberleşme Hizmet ve Altyapılarına İlişkin Yetkilendirme İhalesi Canlı Yayını https://t.co/DbSQZAMHfm
— BTK (@BTKbasin) October 16, 2025
2 MİLYAR 125 MİLYON DOLAR OLAN İHALE KDV HARİÇ 2 MİLYAR 945 MİLYON DOLARLA GERÇEKLEŞTİ
Başkan Karagözoğlu, mobil şebeke işletmecilerinin her üçünün de ihaleye katıldığını aktararak, ihalenin tüm frekans paketleri dahil toplam asgari değeri 2 milyar 125 milyon dolar iken ihale sonucunda oluşan bedel KDV hariç 2 milyar 945 milyon dolar olduğunu açıkladı.
İhalede belirli frekans paketlerini kazandıkları için mevcut frekans ve numara gibi kaynaklarını 5G hizmetleri için de kullanabilmeleri için 2029 yılından itibaren her yıl brüt satışlarının yüzde 5'i oranında ödeme yapacakalrını belirten Karagözoğlu, "İhale Komisyonu kararımızı, ihale yetkilisi olan Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kuruluna sunacağız. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurulunun onaylaması akabinde ihale kararı kesinleşecektir" değerlendirmesinde bulundu.
5G'nin 4,5G’ye göre 10 kat hızlı internet, düşük gecikme ve yüksek kapasite sunması beklenirken, uzaktan ameliyat, otonom araçlar, akıllı tarım ve fabrikalar gibi alanlarda devrim yaratması bekleniyor.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Büyükçekmece Atatürk Anadolu Lisesi, Maarifin Kalbinde Ramazan ayı etkinlikleri kapsamında öğrenci, öğretmen, okul idaresi ve okul aile birliği üyelerini aynı sofrada buluşturdu.
HABER / NEZİR KARAYÜN / ESENYURT - AK Parti İstanbul Milletvekili ve MKYK Üyesi Seyithan İzsiz, Esenyurt’ta düzenlediği Kadim Dostlar İftarı’nda buluştu.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Memur-Sen ve Eğitim-Bir-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, İstanbul Çekmeköy’de öğrencisi tarafından bıçaklanarak hayatını kaybeden öğretmen Fatma Nur Çelik için taziye ziyareti.
Eğitimden Haberler İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, İstanbul Beylikdüzü’nde bulunan Büyükşehir İlkokulu Müdürü Cevat Ağırbaş’ı ziyaret etti.
Eğitimden Haberler İmtiyaz Sahibi ve Genel Yayın Yönetmeni Nezir Karayün, Büyükçekmece Atatürk Anadolu Lisesi Müdürü Necmettin Sarıkaya’yı ziyaret etti.
Beylikdüzü Karadenizliler Derneği ve Beylikdüzü İl Dernekler Federasyonu Başkanı, Euro Moda ve Prenses Bijuteri Yönetim Kurulu Başkanı, siyasetçi iş insanı Halil İbrahim Türkgenç, geleneksel iftar programında dostlarını ağırladı.
HABER / NEZİR KARAYÜN - Bağlamasıyla yirmi yıldır sahnelerin yükünü taşıyan Bülent Genç, ilk tekli çalışması Oy Nazlım ile kendi hikâyesini anlatıyor. Güçlü yorumu ile tanınan Xecê Herdem’in eşliği, esere derin bir duygu katıyor.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Özel eğitime ihtiyacı olan öğrencilerin günlük yaşamda daha bağımsız, daha güçlü ve daha özgüvenli bireyler olmalarını desteklemek amacıyla hazırlanan Yaşam Becerileri
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Ali Yalçın, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamayla acı bir haberi kamuoyuyla paylaştı.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Beylikdüzü Büyükşehir Yücel Akkaş Ortaokulu Müdürü Edip Han, okul öğretmeni Nurşen Turan İnan’ın ve öğrencilerine teşekkür etti.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Beylikdüzü İlçe Milli Eğitim Müdürü Zekeriya Postacı bilimsel çalışmaları ve girişimci düşünceyi destekliyoruz.
HABER / NEZİR KARAYÜN / EĞİTİMDEN HABERLER - Girişimciliğin yalnızca ticaret değil, hayatın her alanında çözüm üretme ve yenilik geliştirme becerisi olduğuna dikkat çekildi.
HABER: NEZİR KARAYÜN / BEYLİKDÜZÜ - İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Nuri Aslan, Beylikdüzü’nde yapılan hizmetleri yerinde gördü.
Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.