Serinleten İkramlar Tercih Edin

Kurban Bayramı’nda geleneksel lezzetlerle birlikte tatlı tüketimi de en üst seviyelere çıkıyor. Yaz sıcaklarının etkileri, kan şekeri dengesizlikleri ile birleştiğinde sağlık sorunları da kaçınılmaz olabiliyor.

VİDEO GALERİ 8.08.2019 16:34:12 2447 0
Serinleten İkramlar Tercih Edin

KURBAN BAYRAMI’NDA SERİNLETEN İKRAMLARI TERCİH EDİN
 

Kurban Bayramı’nda geleneksel lezzetlerle birlikte tatlı tüketimi de en üst seviyelere çıkıyor. Yaz sıcaklarının etkileri, kan şekeri dengesizlikleri ile birleştiğinde sağlık sorunları da kaçınılmaz olabiliyor. Bu süreçte tatlılar ve sıvı tüketimi konusunda biraz daha temkinli olunması gerektiğini belirten Memorial Bahçelievler Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Dyt. Aslıhan Altuntaş, hem sağlıklı hem de serinleten bayram ikramı önerilerinde bulundu.
 

Serinlemek için gazlı içecekleri tüketmeyin
Havaların çok sıcak olduğu yaz günlerine denk gelen Kurban Bayramı’nda beslenme kadar sıvı tüketimi de önemlidir. Sıcakla vücuttan atılan sıvının yerine konulması gerekmektedir. Bu nedenle en az 2-2.5 litre su içilmelidir. Özellikle ana ve ara öğünler öncesi 1-2 su bardağı su tüketiminin günlük sıvı alımının artışına, daha az yemek yemeye ve gün boyu vücudun sıvı dengesinin sağlanmasına yardımcı olacaktır. Bunun yanında ayran, kefir, maden suyu, bitki-meyve çayları da tüketilebilir. Ancak besin miktarının arttığı bayram dönemlerinde çay, kahve gibi kafein içeriği yüksek içeceklerin tüketimi sınırlandırılmalıdır. Yiyeceklerin yanında tüketilen gazlı içecekler ise fazla miktarda şeker içermekle birlikte; yüksek enerji vermektedir. Ayrıca bu içecekler serinlemek için içilse de mide hassasiyetine, şişkinliğe de neden olmaktadır. Bu tür içeceklerin tüketiminin sınırlandırılması, mümkünse tüketilmemesi gerekmektedir.
 

Sıvı tatlılarla sağlıklı kalın
Bayramda tüketimi artan bir diğer besin ise tatlılardır. Ve söz konusu bayram olduğunda akıllara genellikle baklava, şekerpare, kadayıf gibi şerbetli tatlılar gelmektedir. Ancak Türk mutfağının hafif sütlü tatlıları unutulsa da onlar da bayram sofralarına çok yakışmaktadır. Aynı gün içinde birden fazla ziyaretin yapılacağı dikkate alınarak ikramlarda porsiyonlar küçük; tatlı çeşitleri az olmalıdır. Bunun yanında misafirler için hamurlu, şerbetli tatlılardan ziyade daha hafif ve şeker oranı az tatlılar hazırlamak hem farklı hem de hafif bir seçenek olacaktır. Sütlü tatlılar, dondurmalı alternatifler de ikramlık için tercih edilebilir. Havaların sıcak olduğu hesaba katılırsa sıvı alımını da destekleyecek, serinlemeye de yardımcı tatlı tarifleri de iyi bir ikram seçeneği haline gelebilir.
 

Serinleten tatlı içecek tarifleri

Meyveli dondurma rüyası

Malzemeler:

1 su bardağı yağsız süt (Laktozsuz süt)

1 top sade dondurma

2 yemek kaşığı kadar dondurulmuş kayısı/ananas/ kırmızı erik (tek çeşit veya karışık tercih edilebilir)

Bütün malzemeleri bir blenderdan geçirin. Hindistan cevizi ve tarçında ilave edebilirsiniz. (1 kişiliktir.)
 

Ferahlatan ananas

Malzemeler:

1 su bardağı sade soda

Çeyrek limon veya lime suyu

100 gr ananas

1 fındık kadar taze zencefil

3-4 yaprak taze nane

Ananas limon suyunu püre haline getirin ve soda ile karıştırın. Servis sırasında zencefil ve naneyi de ilave edin. Ananas ve zencefil sindirimi kolaylaştıracaktır. (2 kişiliktir)
 

Serinleten kırmızı çay

Malzemeler:

1 litre beyaz çay ( 5 dk kadar demleyip beyaz çayı çıkarın.)

3 yemek kaşığı kuşburnu (kuru veya taze)

3 yemek kaşığı kızılcık (kuru veya taze)

1 yemek kaşığı bal

Yarım limon suyu

1 dal tarçın ve buz.

Kızılcık ve kuşburnunu demlemiş olduğunuz beyaz çayın içinde 15-20 dk kadar bekletin. Sonra çıkarın. Sıvı karışıma bal, limon suyu ve tarçını ekleyip karıştırın, buzdolabında dinlendirin. Servis ederken buz ekleyin. (4-5 kişiliktir)


Cumhur İttifakı’ndan Çakır’a Çağrı: “Tüm Kadınlardan Özür Dile”

Cumhur İttifakı Keşan Üyeleri, CHP İlçe Başkanı Anıl Çakır’ın “Benim kadınlarım Cumhuriyet kadını. Cumhuriyet Kadınları geliyor. ‘Bizimkiler ne’ diyor. Seninkileri bilmem. Bizimkiler öyle. Ne deyim sana mı soracağım?

MİCHAELA ASTRO BU AŞKA YILDIZLARDAN İZİN YOK

Dünyaca ünlü astrolog Michaela Astro Hande Erçel’e evlilik konusunda uyarıda bulundu.

VATANSEVER, DÜNYANIN BANA İHTİYACI VAR...

“Gidiyorum” isimli şarkıyı daha güncel ritimlerde hause saundla farklı bir boyuta taşıyan aranjör koltuğundaki Emre Karaçay, klasikleşmiş eseri kimsenin beklemediği bir tarza getirdi.

Helvacıoğlu, Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu

Cumhur İttifakı AK Parti Keşan Belediye Başkan Adayı Mustafa Helvacıoğlu, mahalle mitingleri kapsamında Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu.

ADD'den Erol'a Sıcak Karşılama

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol, Atatürkçü Düşünce Derneği Büyükçekmece Şubesini ziyaret etti. Erol, ADD üyelerinin sorularını cevaplarken, asla dernekler arasında bir ayrımın olmayacağını söyledi.

KAMU KURUMLARINA ELEKTRONİK SAKLAMA UYARISI!

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı; belgelere kolayca ulaşılabilmesi ve fiziki arşivleme yükünün ortadan kalkması için tüm kamu kurumlarına elektronik ortamda oluşturulan belgelerin dijital olarak saklanması konusunda uyardı.

YILMAZ: “HİZMETLERİMİZ HERKES İÇİNDİR”

Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak hizmetlerimizi kişilere, gruplara ve çıkar çevrelerine göre değil, Silivri'de yaşayan vatandaşlarımıza göre belirledik” dedi.

Muharrem Yıldız, ‘Artık Sıra Bize Geldi’ (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İYİ Parti Esenyurt Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız, nevruz kutlamalarının yapıldığı etkinlikte ilçe sakinlerinden destek istedi.

Çalık’tan Engelsiz Yaşam Merkezi

Bu merkez sadece bir binadan ibaret değil, aynı zamanda engelli bireylerimiz için yepyeni bir dünya, nefes, umut ve sevgi dolu bir ortam olacak” ifadelerine yer verdi.

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Alper Taban'a sevgi seli

Alper Taban'a sevgi seli

Gece terleyerek uyanıyorsanız dikkat! Gece terlemesine 5 önlem!

Gece terleyerek uyanıyorsanız dikkat! Gece terlemesine 5 önlem!

Konya Selçuklu'da kuşak sınavı heyecanı

Konya Selçuklu'da kuşak sınavı heyecanı

Ünlü oyuncu 'mor gözlük' farkındalığı

Ünlü oyuncu 'mor gözlük' farkındalığı

Eğitim İş Gölcük Temsilciliği’nde seçim

Eğitim İş Gölcük Temsilciliği’nde seçim

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.