Mutfakta Umut Var

Türkiye’de Ankara, İstanbul, İzmir, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa olmak üzere 6 ilde, geçici koruma altındaki Suriyelilere ve ev sahibi topluluktan dezavantajlı gruplara gastronomi eğitimi ile iş imkânı sunmayı amaçlayan Mutfakta Umut Var (

EKONOMİ 4.09.2019 10:25:14 7215 0
Mutfakta Umut Var

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı önderliğinde gerçekleşecek projede ilk adımda, BM Dünya Gıda Programı tarafından sağlanan (WFP) 2 milyon dolarlık fon ile ilk yıl toplam 600 kişiye nitelikli gastronomi eğitimi ve eğitim sonunda aşçı yardımcılığı sertifikası verilmesi amaçlanıyor. Projenin uygulandığı illerde gastronomi ve turizm eğitimi veren meslek liselerinin de mevcut koşullarının iyileştirilmesi hedefleniyor. Projenin lansmanı için T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, T.C.Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C.Millî Eğitim Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ve Şükraan Ekonomik, Tarımsal Kalkınmayı ve Sosyal Gelişimi Destekleme Derneği Başkent Üniversitesi Thermopol Gastronomy Academy’de bir araya geldi. Ceyda Bölünmez Çankırı, “Gıdanın dönüştürücü gücünü en iyi şekilde insanımıza faydalı hale getirmenin yolu eğitimden geçmektedir. Gelir düzeyi düşük insanlarımızın hayatlarında gastronominin iyileştirici gücü ile sürdürülebilir ekonomiler oluşturmak mümkündür” dedi.

AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı önderliğinde T.C. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C. Millî Eğitim Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı ve Şükraan Ekonomik, Tarımsal Kalkınmayı ve Sosyal Gelişimi Destekleme Derneği Ankara’da bir araya geldi. Dünya çapında dezavantajlı gruplar arasında sosyo-ekonomik yetersizliğe sahip bireylere istihdam imkânı sunan Brezilyalı şef David Hertz’in hayata geçirdiği Gastromotiva Hareketi’nden ilham alarak Türkiye’de Ankara, İstanbul, İzmir, Mardin, Mersin ve Şanlıurfa olmak üzere 6 ilde hayata geçirilmesi planlanan Mutfakta Umut Var projesinin lansmanı Başkent Üniversitesi Thermopol Gastronomy Academy’de gerçekleşti.

 

600 kişiye eğitim ve istihdam sağlanacak

Gıda kaynaklarının azaldığı ve gıda ile ilişkimizi gözden geçirmemizi gereken bir dönemde gıdayı toplumları birleştiren bir araç olarak görerek, farklı toplumsal kesimler arasında dayanışmayı arttırmak, dezavantajlı bireylerin eğitilerek sürdürülebilir iş sahibi olmalarını sağlamak ve eğitimin gerçekleştiği bölgelerde ekonominin gelişimine katkıda bulunmayı amaçlayan Mutfakta Umut Var projesi kapsamında 2 yıl sürecek eğitim için WFP tarafından 2 milyon dolarlık fon sağlanacak.Projede ilk eğitim yılında geçici koruma altında bulunan Suriyeliler ve Türk vatandaşlarından yaklaşık 600 kişiye mutfak alanında meslek edinme amaçlı eğitimler ile istihdam imkânı sağlanması hedefleniyor.

 

Katılımcılara ilk 6 ay ekonomik destek

3 aylık mesleki ve teknik beceri eğitimlerini tamamlayan katılımcılar aşçı yardımcısı sertifikası alabilecek. Sertifikasını alan katılımcılara iş deneyimi kazandırılması için ek olarak 3 aylık işbaşı eğitimi de verilecek. Bunun yanı sıra eğitime devam eden katılımcılara ilk 6 ayda ekonomik destek sağlanacak. Eğitim kapsamında mesleki becerilerin geliştirilmesinin yanında iş bulma konusunda özgeçmiş hazırlama, mülakat koçluğu, iş arama ve çalışma izinleri için rehber olacak eğitimler de verilecek.

 

Mutfakta Umut Var projesinde eğitim müfredatı Mardinli Şef Ebru Baybara Demir tarafından hazırlanacak. Müfredatın zenginleştirilmesinde danışmanlık görevini ise 12 yıldır Brezilya, Meksika, Sal Salvadaor ve Cape Town olmak üzere 4 şehirde sosyal gastronomi ve el becerisi geliştirme konusundaki deneyimleri ile binlerce kişiye istihdam sağlayan Gastromotiva Hareketi sağlayacak.

 

Mutfakta Umut Var Projesi’nin hamisi olan AK Parti İzmir Milletvekili Ceyda Bölünmez Çankırı, gıdanın dönüştürücü gücünü en iyi şekilde insanlara faydalı hale getirmenin yolunun eğitimden geçtiğini söylerken, konuşmasına şu sözlerle devam etti: “Mutfakta Umut Var (MUV) Projesi, yerel mutfak geleneklerine uluslararası boyut katarak bu alandaki çalışmalarda çok yönlü ve sürdürülebilir gelişimine destek olacaktır. Bu doğrultuda çevreye duyarlı ve “sıfır atık” bilincinin geliştirilmesini teşvik eden çalışmalar gerçekleştireceğiz. Proje çatısı altında bulunan herkes bu konuda bilinçlendirilecek, mutfak eğitimleri süresince kullanılan tüm malzemeler geri dönüşüm, sağlıklı beslenme ve sıfır atık alanlarında değerlendirilecektir. Bunun yanı sıra, projeye dâhil olacak uluslararası deneyimli aşçıların bilgi birikimden ve tekniklerinden faydalanarak gastronomi alanında; yerel mutfağımızı, uluslararası platformla buluşturmayı hedefliyoruz. Bu kapsamda projelerimize her daim destek veren Sayın Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan Beyefendi ve Sayın Emine Erdoğan Hanımefendi’ye teşekkürlerimizi iletiyoruz.”

 

 

Mezopotamya’nın ilk gastronomi okulu projesini 2017 yılında Harran Gastronomi Okulu ile hayat geçiren, Suriyeli ve dezavantajlı kadınlar için gerçekleştirdiği projelerle Türkiye’de sosyal gastronominin öncüsü olan Mardinli şef Ebru Baybara Demir ise şunları söyledi: “Yerel ürün, yerel mutfak, yerel insan, yerel ekonomi denklemini kurduğumuz takdirde tüm dünyaya hem kendimizi hem de gastronomimizi anlatabiliriz. Binlerce yıllık kadim kültürümüzün topraklarından çıkan, insanlarının doğuştan getirdiği lezzet ve kültürleri her bölgede ayrı ayrı yaşatıp yerel insanlar ile bunları bir sonraki nesillere aktarmamız gerekiyor. Bunun da en iyi yolu eğitimden geçiyor. Bu eğitimler kapsamında dezavantajlı gruplar bunun için en iyi örnek. Gastronomi ile onların hayatını iyileştirerek onlara sürdürülebilir iş verdiğimiz takdirde insanımıza, toprağımıza, ürünümüze ve çiftçimize sahip çıkmış olacağız. Hayata geçireceğimiz Mutfakta Umut Var projesinin herkes için hayırlı olmasını diliyorum.”

 

Gerçekleşen basın toplantısında konuşan Brezilyalı Şef David Hertz, "Gastronomide mesleki eğitiminin, herhangi bir korunmasızlık içinde yaşayan insanlara fırsat vermenin en güçlü araçlarından biri olduğuna inanıyorum. Dünyanın dört bir yanında, 20'yi aşkın ülkede projeler görmüş olmama rağmen şef Ebru Baybara Demir’in bölge Mardin ve Harran’da yaptıkları beni çok etkiledi. Ona karşı derin bir saygı ve minnettarlık hissediyorum. Gerçekten orijinal bir lider, Türkiye'deki gastronomi hareketini toplumsal olarak katılımcı bir forma dönüştürüyor. Umarım bu proje, iş birliği yapmamızın ve ortakları ile pratikte hali hazırda yürüttüğümüz projeleri ölçeklendirebilmemizin bir yolu olur. Bu kapsamda bizi bu projede bir araya getiren sayın Ceyda Bölünmez Çankırı başta olmak üzere herkese teşekkür ediyorum" dedi.

 

Projeye 2 milyon dolarlık mali destek verecek olan Dünya Gıda Örgütü Ülke Direktörü ve Temsilcisi Nils Grede, “Türkiye, dünyada misafirperverliği ile biliniyor. Bu gerçek sadece 10 milyonlarca ziyaretçi tarafından değil, aynı zamanda artık 4 milyon sığınmacı tarafından da biliniyor.Yiyecek misafirperverliğin temelidir, insanları bir araya getirir ve hayatları değiştirir.Mutfakta Umut Var’da yiyecek, 600 ihtiyaç sahibi sığınmacıyı ve Türk vatandaşını kendi geçimlerini sağlamaları için güçlendirmeye aracı olacak.WFP’nin temsilcisi olarak, Mutfakta Umut Var’da bir rolüm olmasından onur duyuyorum” dedi.

 

Gerçekleşen imza töreninin ardından dünyaca ünlü şefler David Hertz, Patrick Honauer ve Ebru Baybara Demir Mutfakta Umut Var projesi için mutfağa girdi. MUV kursiyerleri ile workshop gerçekleştiren şefler sosyal gastronominin gücü ile ihtiyaç sahibi kişilerin hayata güvenle katılabileceğini vurguladı.


Geleceğin Bilim İnsanları Ve Ressamları  Yetişiyor

Üniversitesi’nde düzenlenen deney, bilim ve resim atölyelerinde eğitimler hız kesmeden devam ediyor. Bu kurslarda öğrenciler ilgi alanları ve yeteneklerini keşfederek alanında uzman isimler tarafından geleceğe hazırlanıyor.

İzmir Karabağlar'da Köy Enstitüleri buluşması...

İzmir'de Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Eğit-Der Köy Enstitüleri kuruluş yıldönümü etkinliğine katıldı.

Tamer Kıral’ı duygulandıran ziyaret...

Tamer Kıral’a, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi iki minik konuk ziyarette bulundu.

Milletvekili Nurten Yontar, Emekliler Yılı'nda emekliler açlıkla savaşa terk edilmemeli

Milletvekili Nurten Yontar, Emekliler Yılı'nda emekliler açlıkla savaşa terk edilmemeli

Sokak hayvanları nasıl tedavi edilmeli?

Şehirlerimizin sessiz sakinleri olan sokak hayvanları, çoğu zaman çeşitli hastalıklar sebebiyle ölüyorlar. Peki sokak hayvanları için ne yapılmalı, nasıl tedavi edilmeli?

İçişleri'nden 'Mahzen-29'da 32 gözaltı

İstanbul’un Beşiktaş, Avcılar, Esenyurt ve Kağıthane ilçelerinde düzenlenen “MAHZEN-29” operasyonlarında organize suç örgütü üyesi 32 kişi gözaltına alındı.

Tekstil ve hazır giyimin ihracat şampiyonları belli oldu

Bursa’da tekstil, hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinde ihracat başarısı gösteren firmalar ödül ve ihracata katkı sertifikası almaya hak kazandı.

Yonca Zeren’den Pop Arabesk Şarkı

Yonca Zeren’in ilk tekli çalışması ‘’ Benim Seni Görmem Lazım’’ Haluk Özkan Projects çatısı altında müzik severlere sunuldu.

2023 Faaliyet Raporu Kabul Edildi…

2023 Yılı Belediye Faaliyet Raporu kabul edildi. Toplantıda kentsel dönüşümden altyapıya, eğitimden gençlere kadar pek çok alanda Bağcılar’ın gelişimine yönelik çalışmalar anlatıldı.

İş İnsanı Sakin Aruk'tan Böbrek Vakfı'na Destek

.

Balcıoğlu, Belediye Personeliyle Buluştu

Alipaşa'daki Ek Hizmet Binasında belediye personeliyle bir araya geldi. Toplantıda, Başkan Balcıoğlu belediye çalışanlarına hitaben önemli açıklamalarda bulundu.

Kamberoğlu, Egolarını Yenemediler..!

Esenyurt ve Kıraç'ın saygın siyasetçi iş adamlarından Oruç Kamberoğlu ile 2024 yerel seçim sürecine dair çok özel bir röportaj yaptık.

KADINLARA KORUNMA TEKNİKLERİ EĞİTİMİ

Üç aylık ücretsiz programda savunma sanatı uzmanlarından temel eğitim alan kadınlar, tacize ve şiddete karşı koyabilme kabiliyeti geliştiriyor.

HOBİ BAHÇELERİ SAHİPLERİYLE BULUŞTU

Her biri 15 metrekareden oluşan 133 parselde vatandaşlar doğayla iç içe, kendi ürettikleri ürünleri sağlıklı bir ortamda yetiştirirken boş zamanlarını da en güzel şekilde değerlendirebilme fırsatı bulacak.

BALIKÇI KENAN’DA UCUZ BALIK KAMPANYASI DEVAM EDİYOR

Denizlerde av yasağı başladı. 4,5 ay sürecek olan yasağın son gününde balıkçıların yüzü güldü. Denizlerin bu sezon bol ve bereketli geçtiğini belirten Türkiye Deniz Canlıları Müzesi kurucusu Balıkçı Kenan Balcı, “Ucuz balık kampan

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.