Zarif Şair 80 Yaşında

Cahit Zarifoğlu’nun doğumunun 80. yılı münasebetiyle düzenlenen “Zarif Şair 80 Yaşında” programında, usta şairin hayatı ve edebiyat yaşamı ele alındı.

GÜNCEL 2.07.2020 17:14:45 2563 0
Zarif Şair 80 Yaşında

Doğumunun 80. Yılında Cahit Zarifoğlu

Cahit Zarifoğlu’nun doğumunun 80. yılı münasebetiyle düzenlenen “Zarif Şair 80 Yaşında” programında, usta şairin hayatı ve edebiyat yaşamı ele alındı.

Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü çevrimiçi platformlardaki kültürel etkinliklerine devam ediyor. Cahit Zarifoğlu’nun doğumunun 80. yılına özel olarak düzenlenen programda, Zarifoğlu'nun arkadaşı şair Şakir Kurtulmuş ve kızı yazar Betül Zarifoğlu konuk oldu.  Sunuculuğunu Nur Haktan'ın üstlendiği program, Esenler Kültür Sanat YouTube kanalından ve Şehir Ekranı üzerinden canlı olarak yayınlandı.

Programa telefon bağlantısı ile konuk olan Zarifoğlu'nun kızı yazar Betül Zarifoğlu, babasıyla ilgili bir kitap hazırlığı içerisinde olduğunu belirterek, kitapta aile defterindeki anılardan parçalar yer alacağını söyledi.

 "Babamla Yaşadığımız Şeylerin Kısa Ama Bereketli Olduğuna İnanıyorum"

Betül Zarifoğlu, babası vefat ettiğinde henüz 10 yaşında olduğunu dile getirerek, "Zaman geçtikçe babamla olan ilişkimize dair yeni şeyler fark ettim. Çok uzun yıllar hayatta olan babalar bile çocuklarıyla bu kadar vakit geçirememişler. Buna çok şaşırdım. Babasıyla hiç anısı olmayan, oyun oynamamış çocuklar var. Ben bunları görünce babamla yaşadığımız şeylerin kısa ama bereketli olduğuna inanıyorum" dedi.

Çocukken her perşembe gününü ailece mevlid olarak kutladıklarını anlatan Betül Zarifoğlu, şunları kaydetti:

"Akşam namazı cemaatle kılınırdı. Evde her zaman bulunmayan özel bir şey alınırdı. Bir meyve, içecek, pasta... Babam güzel günleri, tatlı şeylerle eşleştirmemizi sağladı. 8 yaşında falandım. Belki öncesi de var ama hatırlamıyorum. Birlikte ilahiler söylerdik. Babam peygamber kıssaları anlatırdı. Çok güzeldi. O geceleri iple çekerdik. Babamla zaman geçirmeyi hep çok sevdik. Babamıza ekstra düşkün çocuklardık. Annem de babam için 'çok iyi bir eş, çok iyi bir baba, çok samimi bir Müslüman' derdi. Gerçekten yaptığı her şeyi severek, iyi yapmış."

Zarifoğlu, babasının tasavvufla ilgisinin yazı ve aile hayatına yansıdığını aktararak, sakin bir kişi olmaya başladığını ve yazılarının da sadeleştiğini ifade etti.

"Cahit Zarifoğlu'nun Mektupları Çok Ayrı Bir Değer İfade Ediyor"

Zarifoğlu'nun arkadaşlarından şair Şakir Kurtulmuş ise henüz üniversite yıllarındayken Zarifoğlu ile tanıştığını ve birlikte Mavera dergisinde çalıştıklarını belirtti. Kurtulmuş, derginin İstanbul'da dağıtımını üstlendiklerini aktararak, "O zaman dergi İstanbul'da birçok yerde bulunuyordu. Gazete bayilerinde bile edebiyat dergileri satılıyordu. Vapur iskelelerinde bile vardı. İlk sayı sanırım 3 bin basıldı. İstanbul'da 150 adet sattık. Bir yıl sonra da 750 adete ulaştık bir ayda. Daha sonraki sayılar 5 bin olarak basıldı" ifadelerini kullandı.

O dönem edebiyat dergilerin ve kitapların etkin bir konumda olduğunun altını çizen Kurtulmuş, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bugün dergilerin, kitapların giderek etkinliğinin azaldığını görüyoruz. O dönem bizim de yazdıklarımızı Cahit ağabey gördü ve dergide biz de yazmaya başladık. İlk şiirlerimiz Mavera'da yayınlandı. Yani Zarifoğlu ile dostluğumuz böyle başladı. Kendisiyle sürekli görüştük, mektuplaştık. Mektuplarla haberleşiyorduk. Tabii Cahit Zarifoğlu'nun mektupları çok ayrı bir değer ifade ediyor."

Yaklaşık 1 saat süren yayında usta şairin sevilen şiirleri de seslendirildi.


Büyüktankaya’dan Alerji Farkındalığı..!

Seminerin amacı çocukların erken yaşta hastalıkları farketmesi ve konuyla ilgili nasıl erken tedavi olabilecekleri nasıl davranmaları gerektiği sağlık konusunda da bilinçli gençler yetiştirmek. Üsküdar ilçe genelinde başlayan semi

Üner’den Bir Günde İki Açılış…

Başkan Mesut Üner ile birlikte Çatalca ilçesi adeta açılış ve temel atma törenlerinin ilçesi oldu. Başkan Mesut Üner bu kez bir günde iki açılış gerçekleştirdi. Açılışın ilki yol açılışı oldu.

BALIKÇI KENAN’A BEYLİKDÜZÜ ZABITASI GECE AYRI, GÜNDÜZ AYRI OPERASYON YAPIYOR

Beylikdüzü Belediye Zabıtası Balıkçı Kenan Tesislerini ablukaya aldı. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Kenan Balcı, “Gece geliyorlar, gündüz geliyorlar. Arsamızı elimizden alıp işletmemizi mühürlemek istiyorlar” dedi.

Mart ayında üretici ve market fiyatlarındaki değişim

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayı üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini, 5 ürünün market ve pazarlardaki fiyat değişimini, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlerini

Cumhur İttifakı’ndan Çakır’a Çağrı: “Tüm Kadınlardan Özür Dile”

Cumhur İttifakı Keşan Üyeleri, CHP İlçe Başkanı Anıl Çakır’ın “Benim kadınlarım Cumhuriyet kadını. Cumhuriyet Kadınları geliyor. ‘Bizimkiler ne’ diyor. Seninkileri bilmem. Bizimkiler öyle. Ne deyim sana mı soracağım?

MİCHAELA ASTRO BU AŞKA YILDIZLARDAN İZİN YOK

Dünyaca ünlü astrolog Michaela Astro Hande Erçel’e evlilik konusunda uyarıda bulundu.

VATANSEVER, DÜNYANIN BANA İHTİYACI VAR...

“Gidiyorum” isimli şarkıyı daha güncel ritimlerde hause saundla farklı bir boyuta taşıyan aranjör koltuğundaki Emre Karaçay, klasikleşmiş eseri kimsenin beklemediği bir tarza getirdi.

Helvacıoğlu, Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu

Cumhur İttifakı AK Parti Keşan Belediye Başkan Adayı Mustafa Helvacıoğlu, mahalle mitingleri kapsamında Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu.

ADD'den Erol'a Sıcak Karşılama

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol, Atatürkçü Düşünce Derneği Büyükçekmece Şubesini ziyaret etti. Erol, ADD üyelerinin sorularını cevaplarken, asla dernekler arasında bir ayrımın olmayacağını söyledi.

KAMU KURUMLARINA ELEKTRONİK SAKLAMA UYARISI!

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı; belgelere kolayca ulaşılabilmesi ve fiziki arşivleme yükünün ortadan kalkması için tüm kamu kurumlarına elektronik ortamda oluşturulan belgelerin dijital olarak saklanması konusunda uyardı.

YILMAZ: “HİZMETLERİMİZ HERKES İÇİNDİR”

Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak hizmetlerimizi kişilere, gruplara ve çıkar çevrelerine göre değil, Silivri'de yaşayan vatandaşlarımıza göre belirledik” dedi.

Muharrem Yıldız, ‘Artık Sıra Bize Geldi’ (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İYİ Parti Esenyurt Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız, nevruz kutlamalarının yapıldığı etkinlikte ilçe sakinlerinden destek istedi.

Çalık’tan Engelsiz Yaşam Merkezi

Bu merkez sadece bir binadan ibaret değil, aynı zamanda engelli bireylerimiz için yepyeni bir dünya, nefes, umut ve sevgi dolu bir ortam olacak” ifadelerine yer verdi.

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Alper Taban'a sevgi seli

Alper Taban'a sevgi seli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.