YKS Bitti, Şimdi Tercih Zamanı

Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) geçtiğimiz hafta sonu yapıldı. Şimdi milyonlarca aday, 18 Temmuz’da açıklanacak sınav sonucunu bekliyor. 23-29 Temmuz 2019 tarihleri arasında tercihlerini yapacak olan adaylar, 19-23 Ağustos 2019 tari

EĞİTİM 21.06.2019 16:45:28 2216 0
YKS Bitti, Şimdi Tercih Zamanı

Lisansta azalma, ön lisans kontenjanlarında bir artış olduğuna dikkat çeken uzmanlar, doğru tercih yapmanın önemini vurguluyor.

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Kurumları ve Rehberlik Hizmetleri Yöneticisi, Uzman Psikolojik Danışman ve Kariyer Danışmanı Ece Tözeniş, üniversite adaylarının merakla beklediği sürece ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

15-16 Haziran tarihlerinde tamamlanan üniversite sınavlarının ardından adayların üniversiteli olmak için gün saydıklarını belirten Ece Tözeniş, önemli uyarılarda bulundu:

“18 Temmuz tarihinde sınav sonuçları açıklanacak. 23-29 Temmuz tarihleri arasında adaylar tercihlerini yapacaklar. 19-23 Ağustos tarihleri arasında da yerleştikleri üniversitelere kayıtlarını yaptıracaklar.

Puanlar Sınav Başarısına Göre Değişiyor

Adaylar sınav sonuçları ile birlikte doğru-yanlış ve netlerini, ham puanlarını, ortaöğretim başarı puanlarını, yerleşme puanlarını görebilecekler. Yerleşme puanları doğrultusunda da tercihlerini oluşturabilecekler. Pek çok adayı, şimdiden alacağı puanın heyecanı sardı. Sınav sonrasında ÖSYM tarafından sorular açıklandı ve adaylar cevaplarını kontrol ettiler. Fakat şunu da biliyoruz ki puanlar her yıl öğrencilerin sınavda gösterdikleri başarı doğrultusunda değişmektedir.

Lisans Azaldı, Ön Lisans Kontenjanları Attı

Bu yılki kontenjanlara da bakarsak; örgün öğretimde lisans ve ön lisans düzeyinde toplamda 835 bin 66 kontenjan bulunmaktadır. Geçen yıla göre lisans programlarında 47 bin 623 azalma, ön lisans programlarında 12 bin 539 artış var. Açık öğretim de ise lisans programlarında 17 bin 617 azalma, ön lisans programlarında 8 bin 360 azalma var.”

Doğru Tercih Yapmak Önemli

Sınava giren öğrenci sayısı ve kontenjanlara bakıldığında doğru tercih yapmanın çok önemli olduğunu vurgulayan Ece Tözeniş, “Sonuçlar açıklandıktan sonra puanına göre doğru tercih listesini oluşturan adaylar yerleştirmede daha iyi sonuçlar alacaklar” dedi.

Özelliklerinizi Gözden Geçirin

Ece Tözeniş, sonuçlar açıklanana kadar yapılması gerekenleri şöyle sıraladı:

- Kendi kişilik özelliklerimizi, ilgilerimizi ve yeteneklerimizi gözden geçirmek. Günlük hayatınızda neler yapmaktan hoşlanırsınız, hangi işlerde daha başarılısınız, hangi işleri yapmaktan kaçınırsınız? Rutin işler mi sizi eğlendirir yoksa macera peşinde koşmaktan mı hoşlanırsınız? Biraz kendinizi değerlendirin. Bunun için Üsküdar Üniversitesi aday sitesinde bulunan kariyer testini çözüp, yeteneğinize göre başarılı olabileceğiniz alanları görebilirsiniz.

Meslekleri Tanıyın!

- Meslekleri tanıyın. Tercih etmeyi düşündüğünüz meslekler ilgili detaylı bilgi toplayın. Mesleğin gerektirdiği kişilik özellikleri neler? Bu mesleği seçecek kişilerin hangi alanlarda ilgili olması gerekir? Bu meslek elemanları hangi alanlarda çalışıyorlar?

- Bu ön bilgileri topladıktan sonra harekete geçme zamanı!

- Tercih etmeyi düşündüğünüz meslek alanlarında çalışan tanıdıklarınız varsa onlarla görüşerek yaptıkları işlerle ilgili detaylı bilgiler alabilirsiniz.

Üniversiteleri Ziyaret Edin

- Üniversiteleri mutlaka ziyaret edin. Bu ziyaretleriniz sırasında üniversiteyi gezin, sosyal ve fiziksel imkanlarını yerinde görün, bölüm hocaları ile görüşerek onlardan detaylı bilgiler alın. Bölümde okuyan öğrencilerle görüşün. Bunun için üniversitelerin düzenledikleri tercih ve tanıtım günlerini takip edebilirsiniz.

- Üniversitelerin tanıtım günlerine katılma imkanınız olmazsa web sayfalarından bölüm ve programları, sağladıkları imkanlarla ilgili bilgiler toplayabilirsiniz. Ya da üniversiteyi telefonla arayarak merak ettiğiniz sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

- Bunları yaparken tercih etmeyi düşündüğünüz bölümler dışındaki bölümlere de açık olun, alternatiflerinizi geliştirin.

- Yine tercih ve tanıtım günlerinde Üsküdar Üniversitesinin ziyaret ederek, ilgili bölüm öğretim üyelerinden bölüm ve meslekle ilgili ayrıntı bilgiler alabilirsiniz.

Yapılmaması Gerekenler;

- Her gün farklı netler deneyerek puanınızı hesaplamayın.

- Tahmini olarak hesapladığınız puanlar doğrultusunda karamsarlığa kapılarak hedeflerinizden vazgeçmeyin.

- Tercihlerle ilgili motivasyonunuzu düşürmeyin.

Unutmayın Hayat Tercihtir!”


Büyüktankaya’dan Alerji Farkındalığı..!

Seminerin amacı çocukların erken yaşta hastalıkları farketmesi ve konuyla ilgili nasıl erken tedavi olabilecekleri nasıl davranmaları gerektiği sağlık konusunda da bilinçli gençler yetiştirmek. Üsküdar ilçe genelinde başlayan semi

Üner’den Bir Günde İki Açılış…

Başkan Mesut Üner ile birlikte Çatalca ilçesi adeta açılış ve temel atma törenlerinin ilçesi oldu. Başkan Mesut Üner bu kez bir günde iki açılış gerçekleştirdi. Açılışın ilki yol açılışı oldu.

BALIKÇI KENAN’A BEYLİKDÜZÜ ZABITASI GECE AYRI, GÜNDÜZ AYRI OPERASYON YAPIYOR

Beylikdüzü Belediye Zabıtası Balıkçı Kenan Tesislerini ablukaya aldı. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Kenan Balcı, “Gece geliyorlar, gündüz geliyorlar. Arsamızı elimizden alıp işletmemizi mühürlemek istiyorlar” dedi.

Mart ayında üretici ve market fiyatlarındaki değişim

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayı üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini, 5 ürünün market ve pazarlardaki fiyat değişimini, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlerini

Cumhur İttifakı’ndan Çakır’a Çağrı: “Tüm Kadınlardan Özür Dile”

Cumhur İttifakı Keşan Üyeleri, CHP İlçe Başkanı Anıl Çakır’ın “Benim kadınlarım Cumhuriyet kadını. Cumhuriyet Kadınları geliyor. ‘Bizimkiler ne’ diyor. Seninkileri bilmem. Bizimkiler öyle. Ne deyim sana mı soracağım?

MİCHAELA ASTRO BU AŞKA YILDIZLARDAN İZİN YOK

Dünyaca ünlü astrolog Michaela Astro Hande Erçel’e evlilik konusunda uyarıda bulundu.

VATANSEVER, DÜNYANIN BANA İHTİYACI VAR...

“Gidiyorum” isimli şarkıyı daha güncel ritimlerde hause saundla farklı bir boyuta taşıyan aranjör koltuğundaki Emre Karaçay, klasikleşmiş eseri kimsenin beklemediği bir tarza getirdi.

Helvacıoğlu, Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu

Cumhur İttifakı AK Parti Keşan Belediye Başkan Adayı Mustafa Helvacıoğlu, mahalle mitingleri kapsamında Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu.

ADD'den Erol'a Sıcak Karşılama

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol, Atatürkçü Düşünce Derneği Büyükçekmece Şubesini ziyaret etti. Erol, ADD üyelerinin sorularını cevaplarken, asla dernekler arasında bir ayrımın olmayacağını söyledi.

KAMU KURUMLARINA ELEKTRONİK SAKLAMA UYARISI!

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı; belgelere kolayca ulaşılabilmesi ve fiziki arşivleme yükünün ortadan kalkması için tüm kamu kurumlarına elektronik ortamda oluşturulan belgelerin dijital olarak saklanması konusunda uyardı.

YILMAZ: “HİZMETLERİMİZ HERKES İÇİNDİR”

Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak hizmetlerimizi kişilere, gruplara ve çıkar çevrelerine göre değil, Silivri'de yaşayan vatandaşlarımıza göre belirledik” dedi.

Muharrem Yıldız, ‘Artık Sıra Bize Geldi’ (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İYİ Parti Esenyurt Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız, nevruz kutlamalarının yapıldığı etkinlikte ilçe sakinlerinden destek istedi.

Çalık’tan Engelsiz Yaşam Merkezi

Bu merkez sadece bir binadan ibaret değil, aynı zamanda engelli bireylerimiz için yepyeni bir dünya, nefes, umut ve sevgi dolu bir ortam olacak” ifadelerine yer verdi.

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Alper Taban'a sevgi seli

Alper Taban'a sevgi seli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.