Sorunun Çözümüne Katkı

Makine sanayide çalışan sayısı 243.550 kişiye ulaşırken takım tezgahları sektörünün bu rakam içindeki payı yüzde 8,75 olarak açıklandı.

EKONOMİ 13.01.2020 18:28:03 3786 0
Sorunun Çözümüne Katkı

Sorunun Çözümüne Katkı

Makine sanayide çalışan sayısı 243.550 kişiye ulaşırken takım tezgahları sektörünün bu rakam içindeki payı yüzde 8,75 olarak açıklandı. Sektörde ciddi anlamda kalifiye elaman sıkıntısı yaşandığını dile getiren Tezmaksan Akademi Genel Müdürü Hakan Aydoğdu, verdikleri mesleki ve teknik özel eğitimlerle sorunun çözümüne katkı sağlamaya çalıştıklarını ifade etti. Aydoğdu, sektörde çalışacak gençlerin hatırı sayılır rakamlarda ise başlayabileceklerini ve gelişme gösterdikleri sürece de bunu katlayabileceklerini dile getirdi.

4 milyon 650 bini aşan işsiz sayısı ve bunun içinde genç işsiz oranının yüzde 27,4 çıkması, istihdam arttırıcı politikaları gündeme getirirken makine sektörü kalifiye eleman sıkıntısı yaşıyor. 243.550 kişinin çalıştığı sektörde yatırım malı olarak kullanılan takım tezgahlarının payı ise yüzde 8,75. Makine sektörünün her alanında olduğu gibi takım tezgahlarında da ciddi kalifiye eleman sıkıntısı yaşandığına dikkati çeken Tezmaksan Akademi Genel Müdürü Hakan Aydoğdu,istihdama katkı sağlamak amacıyla 2015 yılında kurulan Akademi merkezinde o tarihten bu yana operatör, robot kullanımı ve dijitalizasyon eğitimleri verdiklerini, yanı sıra yeni teknoloji kullanımına yönelik eğitim programları düzenlediklerini söyledi. Eğitimlerle birlikte sektörden gelen talep üzerine 2018 yılından itibaren “Özel İstihdam Bürosu” statüsünde hizmet vermeye de başladıklarını aktaran Aydoğdu, stratejik öneme sahip olan sektördeki ücret politikası hakkında da bilgi verdi.

 

Operatör ücretleri 6000 TL’ye kadar çıkıyor

 

Teknolojinin süratle değiştiği alanlardan olan makine sektöründe ‘güncel kalmanın’ son derece önemli olduğunu dile getiren Aydoğdu, “Tezmaksan çatısı altında faaliyetlerini sürdüren Tezmaksan Akademi olarak uygun iş gücünü, işverenle tam zamanında bir araya getirmeye ve böylece faaliyet gösterdiği sektörlerde istihdam kalitesini yükseltmeyi amaçlıyoruz. Ücretsiz olarak gerçekleştirdiğimiz 'İşe Yerleştirme Danışmanlığı' vasıtasıyla bir maaş istatistik raporu oluşturduk. Buna göre İstanbul'da 'Talaşlı İmalat' sektöründe çalışacak bir kişinin deneyimsiz olması halinde ücreti 2.500 TL'den başlıyor, şayet deneyimli ise bu rakam 6 bin TL'ye kadar çıkıyor. Aynı şekilde bir CNC operatörünün deneyimsiz olarak alacağı ücret 2325 TL'den başlarken, bu rakam deneyimli olunması durumunda 5.500 TL'ye kadar çıkıyor."

 

Aydoğdu imalat sanayisinde ortaya çıkan eleman açığına da dikkat çekerek; “2019 yılında imalat sektöründe 2-9 çalışanı bulunan şirketlerde eleman açığı yüzde 11.2, 10-19 arası çalışanı bulunan şirketlerde yüzde 15.9, 20 ve üzeri çalışanı bulunan şirketlerde ise, yüzde 24.4 olarak gerçekleşti. Sadece bu üç veriden hareketle duruma baktığımızda imalat sanayi tarafında açık iş sayısı 117 bin olduğu ortaya çıkıyor ” diye konuştu.

 

10 gençten sadece biri, ikisi makine sektöründe çalışmak istiyor

 

Türkiye’de tüm lise öğrencileri için de mesleki ve teknik eğitimi tercih edenlerin oranının yüzde 34.62 olduğunu aktaran Aydoğdu, “Tezmaksan Akademi olarak meslek liselerinde düzenlediğimiz seminerlerle 40 bin gence ulaştık. Her on gençten sadece birinin ya da ikisinin mezun olduktan sonra makine alanında çalışmak istediğini gözlemledik. Özellikle makine ve takım tezgahları sektörünü anlattığımız ‘Torna ile Şekillenen Hayatlar’ seminerlerimizin ardından 10 gençten beşinin fikrinin değiştiğini ve bu alanda çalışmak istediklerini beyan ettiklerini gördük. Bu süreçte gördüğümüz diğer bir şey ise gençler meslek liselerinde okuyor ama ne okuduklarını bilmiyor, mezun olduklarında ne olacakları konusunda bilgileri yok. Sektörün geleceğini anlatınca ne kadar önemli olduğunu gösterince fikirleri değişiyor.Mesleki eğitimimizi uygulamalı ve modern çağın ihtiyacına uygun bir hale getirip, gençleri bu alanı bilerek mezun ettiğimiz taktirde değişimin başlayacağına inanıyoruz. ” diye konuştu.

 

Endüstri 4.0 üretim modellerinin dünyaya hakim olduğu bir dönemde böylesi bir dönüşümün domino taşı etkisi yaratacağını aktaran Aydoğdu, eğitimini akıllı makinelerde uygulamalı olarak almış, dijital dönüşümü kavramış kalifiye genç mezunların, kaliteli üretim ve yeni projelerin, parlak fikirlerin anahtarı olabileceklerini de sözlerine ekledi.

 

 

 


Koç; İman, İnanç ve Azim Varsa İmkân Da Vardır…

Koç, Kahramanlarımız Adalet, Merhamet ve Sevgi Dolu Bir Dünya İçin Savaştılar. Bizde okuyan, merak eden ve üzerine düşünerek hayata yeni kapılar açan nesiller yetiştiriyoruz.

Merhamet Dolu Bir Dünya İçin Savaştılar

Tepeli, Tarihe olan bağlılık, bir milletin güç kaynağıdır ve biz bu gücü gelecek nesillerimize taşımak için çaba gösteriyoruz.

SANA EMANET BİLGİ YARIŞMASI…

Ensar Vakfı Sana Emanet Yarışması Türkiye’nin 81 ilinde yapılacak olan bir yarışmadır.

BÜYÜKÇEKMECE'NİN KAYBEDECEK ZAMANI YOK! ( Görüntülü Haber)

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol bölgedeki gazetecilerle iftar programında bir araya geldi. Erol projelerini gazetecilere anlattı.

Çalık, Yeni Dönem Projelerini Tanıttı… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Beylikdüzü Belediye Başkanı ve Başkan Adayı Mehmet Murat Çalık, “İstanbul’da Kazanacağımız Zaferin İşaret Fişeğini Beylikdüzü’nden Atacağız”

Akşener; Meydan Okudu… Yıldız, Gümbür Gümbür Sahaya İndik, Birilerini Korku Sardı… (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Esenyurt İYİ Parti Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız’ın düzenlediği iftar programına İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener katıldı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a meydan okudu.

Sahuru Atlamayın!

Özellikle besin ve enerji ihtiyacının dengeli bir şekilde karşılanmasının Ramazan ayının sağlıklı bir şekilde geçirilmesine katkı sağlayacağını belirtiyor.

Minikler Başkanını Çok Seviyor!

Bağcılar Belediyesi'nin Kadir Topbaş Halk Sarayı’nda düzenlediği etkinlikler her gün farklı konuklara ve binlerce Bağcılar sakinine ev sahipliği yapıyor.

Üner’den Türkiye Çapında Çözüm..!

Çözülen sorun sadece Çatalca’da tüm Türkiye’de şoför esnafında büyük sevinç yaşattı.

“Her Türlü Tehditi Aldım” Ama Hiç Birine Eyvallahım Olmadı!.. (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

Başkan İlhan Ocaklı: 5 Yılda 220 Adet Ruhsatı İptal Ettirdik “Her Türlü Tehditi Aldım” Ama Hiç Birine Eyvallahım Olmadı!..

UNESCO’dan Büyükçekmece’ye “Tsunami Hazır Kent” Sertifikası

Türkiye’de bir ilke imza atan Büyükçekmece Belediyesi, IOC/UNESCO “Tsunami Hazır Kent” sertifikasını almaya hak kazanan ilk kent oldu.

Liyakatsizliğin, Denetimsizliğin Adı KADER Olmuştur!

Türkiye genelinde yayımlanan basın bildirisini Tüketiciyi Koruma Derneği Beylikdüzü şube başkanı Tülin Özgür okudu.

MEB Yardımcısı Ökten'den Eskişehir teması

MEB Yardımcısı Ökten'den Eskişehir teması

ÖBA'dan 606 bin öğretmen faydalandı

ÖBA'dan 606 bin öğretmen faydalandı

Keşan Online’nin belediye başkan adayı anketi sonuçlandı

Keşan Online’nin belediye başkan adayı anketi sonuçlandı

Salı 14.2 ° / 8.6 °
Çarşamba 8.5 ° / 7.6 °
Perşembe 12.2 ° / 6.1 °

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.