Kirigami Çok Yönlü Sanat

İçinde bulunduğumuz Covid-19 salgını döneminde hepimiz ister istemez evlerimiz kalıyoruz. Bu dönemde evde yapacak uğraşlarla zamanımızı değerlendirmeye çalışıyoruz. Tam da bu döneme uygun bir konuyu ele almak istedik.

KÜLTÜR-SANAT 18.06.2020 17:21:17 10851 0
Kirigami Çok Yönlü Sanat

Kirigami Çok Yönlü Sanat

İçinde bulunduğumuz Covid-19 salgını döneminde hepimiz ister istemez evlerimiz kalıyoruz. Bu dönemde evde yapacak uğraşlarla zamanımızı değerlendirmeye çalışıyoruz. Tam da bu döneme uygun bir konuyu ele almak istedik. El sanatları deyince aklımıza genel olarak bilindik uğraşlar gelir. Ahşap oymacılığı, Ebru Sanatı, Dokumacılık, Hat Sanatı, Oya ve Nakış İşleme, Çinicilik, Hat Sanatı, Bakırcılık, Çömlek ve Seramik Yapımı, Taş İşleme, Keçe Yapımı gibi dallar aklımıza geliyor. Ancak bu röportajımız çok ilgi çekici ve bizim için yeni diyebileceğimiz bir el sanatı hakkında konuşacağız. Japonya’dan dünyaya yayılmış bir el sanatı: KİRİGAMİ

  • Merhaba Cem bey, öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz, el sanatları ile ilginiz nasıl başladı?
  • Ben Cem ÖNGİDER, çeşitli özel kurumlarda İngilizce Öğretmenliği yaptım, yaklaşık olarak 4 yıldır Kirigami sanatı ile uğraşıyorum. Öncesinde uzun yıllar el sanatlarına ilgim oldu. Bu tür sanatlardan biri olan “Book Folding” yani Kitap Katlama sanatı ile ilk olarak İngiltere’ye gittiğimde tanıştım. Orada çok farklı kullanım şekillerini gördüm.
     

Ve döndüğümde çok ilgilenemedim. Ama hep aklımdaydı, 8 yıl sonra Book Folding ile ilgilenmeye başladım. Bu sanat kitabın sayfalarını tek tek belli bir sistemle katlayarak kitabın sayfalarının sonuçta bir figür, kelime, cümle gibi şekillendirilmesine dayanıyor. 5 yıl kadar bu sanatla uğraştıktan sonra 40 adet tasarımı içeren ve Book Folding yapımı tekniğini anlatan İngilizce ve Türkçe olarak bir kitap hazırladım. İsmini de daha kolay söylenebilmesi için Türkçe’ye uyarlamak istedim, Kitap ve Origami sözcüklerinden türettiğim Kitagami ismini verdim. Şu an online kitap sitelerinde E-Kitap olarak bulunuyor. Buradan yola çıkarak da Kirigami ile tanıştım, çünkü Kirigami’de de katlama yapılıyor. Ve çok ilginç geldi, Origami’yi hepimiz biliriz. Kağıdı katlayarak figürler, şekiller oluşturulması sanatı ve artık okullarda da beceri ve el sanatları eğitimi olarak müfredatta ancak sadece okulda kalan bir çalışma oluyor.

Kirigami ise yaratıcılığın sınırlarını zorlayan bir el sanatı. Katlama, kesme, gerekirse yapıştırıcı kullanarak yapıştırma da yaparak sadece hayal gücünüzün sınırlandırdığı bir dünyaya girmiş oluyorsunuz.

 

  • Yani Kirigami çok yönlü bir el sanatı.
  • Elbette, tasarımı dediğim gibi sadece hayal gücünüzle sınırlı. El sanatından da öte tasarım ile ilgili her yönde kullanıma açık, Amerika’da New York’ta bulunan Ulusal Matematik Müzesi’nde Kirigami workshopları düzenleniyor, çünkü geometri açısından da çok önemli bu. Diğer kullanım alanlarına bakarsak örneğin mimari tasarımlarda, teknolojik tasarımlarda, özellikle nano teknoloji ile yeni üretilen şeffaf ve nano seviyede incelikte bir iletken olan Graphen bazlı elektronik devre teknolojisinde Kirigami tasarımı kullanılıyor. Sağlık ürünlerinde özellikle profesyonel sporcuların ya da fizik tedavi gören kişilerin kas ve eklemlerini korumak için geliştirilen bandaj gibi ürünlerde Kirigami tasarımları vardır. Elektronik devrelerde artık nano teknolojisi geliştirildiği için çok sık olarak Kirigami kullanılıyor. Aslına bakarsanız her gün gördüğümüz objelerde ya da ürünlerde Kirigami öyle ya da böyle hayatımızda. Mimari çalışmalar, heykeller, 3 Boyutlu çalışmalar gibi bir çok alanda kullanımı yaygın. Hatta uzay bilimlerinde örneğin uydu kanatlarında, ayakkabı tasarımlarına kadar çok geniş kullanım alanı var. Bir örnek daha vermek gerekirse aslında çoğu zaman gözümüzün önünde bulunuyor, doğum günü ya da partilerde kullanılan katlamalı, kesilmiş süslemelere dikkatli bakarsanız kirigami tasarımı olduklarını görürsünüz.

 

  • Peki Kirigami’ye başlamak zor mu? Nasıl ve Neden Kirigami sanatına başlamalıyız?
  • Kirigami’ye başlamak elbette kolay, bir kağıdı bir maket bıçağı ile kesebilen herkes bunu yapabilir. El becerisi ve iç disiplini sağlayabilmek pratik ve deneyim kazanarak oluyor. Örneğin sabır. Sabırla milimetrik oranda hassas kesimler yapabilmek el becerisi, konsantrasyon gibi duyuları geliştiriyor.  İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün desteği ve onayıyla bir devlet ortaokulu’nda Milli Eğitim Bakanlığı’nın başlattığı “Beceri ve Tasarım Atölyeleri” uygulaması kapsamında Türkiye’nin ilk Kirigami Atölyesi’ni açma şansım oldu. Burada öğrencilerimizin kendi ifadeleri ile söylemek gerekirse soruları daha rahat anlayabiliyorlar, uzun metinleri sıkılmadan okuyabiliyorlar, dikkatleri dağılmadan uzun süre ders dinlemeye başladılar.

Çünkü Kirigami Atölyesi’nde biz basit örneklerden yavaş yavaş eğlenceli ama daha komplike ve karmaşık sabır ve dikkat gerektiren çalışmalara geçiyoruz. Ve bu çalışmalar bir ders havasında olmuyor çünkü zaten bir şeyler kesmek, biçmek, yaratmak, üretmek, ortaya bir ürün çıkarmak çocukların doğasında var. Biz de bunu yapıyoruz. Atölyemizde 2 ders olarak çalışma yapıyoruz ve öğrenciler genelde teneffüse çıkmadan blok ders halinde bitiriyorlar çünkü birincisi sıkılmıyorlar, ikincisi ellerindeki modeli bitirmek için çaba gösteriyorlar. Bu bizim için çok önemli bir kazanım.

 

Bir de öğrencilerimizin bu çabalarının yanında takdir edilmeleri de çok güzel oldu tabii ki, Japonya İstanbul Başkonsolosluğu Kültür ve Enformasyon Bölümü’nden bir davet aldık. Öğrencilerimizin yaptıkları çalışmaları görmüşler ve bir grup öğrencimizi bu yıl Nisan ayının son haftasında düzenleyecekleri çocuk şenliğine davet ettiler. Ancak Covid-19 salgını sebebiyle okullar kapandı ve tüm etkinlikler de iptal edildi bildiğiniz gibi, maalesef katılamadık. Fakat bu davet bile öğrencilerimi çok sevindirdi, beni gururlandırdı.

 

  • Kirigami ile uğraştıklarından itibaren öğrencilerin gelişim kaydettiğinden bahsettiniz.
  • Kirigami’ye başlamak için öncelikle kişinin istekli olması gerekiyor. Yani zorla yapılacak bir şey değil. Ama merak uyandırıldığı zaman herkes bir şekilde başlıyor. Bizim başlangıçta yaptığımız bu yani merak uyandıracak bir şeyler elde edeceğini gördüğü zaman öğrenci Kirigami’ye başlamaya karar veriyor. Çok ilginç geometrik modeller, hareketli kinetik modeller, 3 boyutlu tablolar, çerçeveler, 3 boyutlu mimari objeler, ışıklı 3 boyutlu katmanlı tablolar, optik iluzyon (görsel yanılsama) sağlayan modeller yapıyoruz. Matematik hesaplamalar, tasarım da yapıyoruz. Bütün bunları yaparken öğrenciler farkında bile olmadan bir çok beceri ve yetenek geliştiriyorlar. Her şeyi birebir yaparak öğreniyorlar, deneyimliyorlar. Kirigami Atölyemiz bir “Yaparak Öğrenme Atölyesi” halinde çalışıyor aynı zamanda.

 

  •  Öğrenciler Kirigami ile uğraşırken ne tür beceriler ediniyor? Kişisel Gelişime Nasıl Etkisi Olur?
  • Kirigami sadece çocuklar ya da öğrenciler için değil yetişkinler için de kişisel gelişimi sağlayan bir uğraş ve sanat tam anlamıyla bir terapi diyebilirim. Hem mental ve duyusal olarak, fiziksel beceri olarak geliştiriyor, hem de rahatlama sağmamıza katkısı büyük oluyor. Yurtdışında rehabilitasyon merkezlerinde terapi amaçlı workshoplar düzenlendiğini biliyorum. Ben dilerseniz Kirigami’nin kişisel gelişime ne gibi faydaları oluyor? Ne tür beceri ve kazanımlar sağlanıyor? tüm bunları başlıklar halinde açıklamaya çalışayım:

 

  • Yaparak öğrenme ( Öğrenmenin en etkili yolu. Deneyimleyerek yani yaparak öğrenmenin tüm aşamalarını yaşayarak, anında süreç hakkında bilgi ve beceri sahibi olmaktır. Uzun teorik anlatımlar yerine öğrenme, yaşayarak ve yaparak kazanılır.)
  • Odaklanma becerisi ( yaptığı işi dikkatle yapabilme, dikkatini yoğunlaştırabilme)
  • Konsantrasyon gelişimi ( yoğun dikkatle yaptığı işi -kağıt kesme- neden yaptığını bilme ve sonucunu merak ederek ilgi ile yapma)
  • Sabır ( kağıt kesme sanatı sabırlı olmayı ve sonuca dikkatle çalışılarak varılacağının öğretmenin en güzel yoludur.)
  • Öz disiplin ( başladığı işi bitirme becerisi)
  • Küçük motor kasları becerisi ( keserek, katlayarak çalışırken el kasları en ince, en küçük parçalarla da çalışıldığı için çok iyi bir gelişim süreci sağlar)
  • El göz Koordinasyonu ( Kirigami çalışmalarında kesme ve katlama yapılırken hem el, hem de göz bir arada çalışmaya alıştırılır ve dengeli çalışmaları geliştirilir)
  • 3 Boyutlu Düşünme becerisi ( Kirigami bir kağıt ya da kartonu düz bir halden bir objeye, bir figüre, bir mimari yapıya dönüştürülebildiği için sürekli yapılacak bu çalışmalarda ise zihinsel gelişimde hayal gücünü güçlendirme, tasarım esnasında sonraki adımları ya da aklında oluşturduğu objeyi nasıl gerçeğe yansıtacağı tarzında gelişimler sağlayabilir)
  • Tasarım ( Kirigami örneklerini ve çeşitlerini deneyimleyerek, 3 boyutlu düşünme becerisi geliştirmenin de katkısıyla kendi tasarımlarını geliştirme ve gerçekleştirme yeteneği geliştirilir.)

 

  • Bu kazanımlar çok önemli. Peki Kirigami Atölyesi’nde nasıl eğitim veriyorsunuz. Eğitimlerin süresi ve şekli nedir?

 

  • Beceri ve Tasarım Atölyeleri teşviki kapsamında açtığımız bir atölye olduğunu söylemiştim. Bu kapsamda açılabilecek en uygun maliyetli atölyelerin herhalde en başında geliyoruz. Çünkü sadece masaları ve sandalyeleri olan bir sınıf ve Kirigami Başlangıç Seti’ne ihtiyacımız oluyor ki bu setin içerisinde gerekli olan tüm malzeme mevcut. Yani Kirigami modellerini yapacağımız özel hazırlanmış model kartonları, maket bıçağı, yapıştırıcısı, cetvelleri vb. ile tam bir başlangıç seti. Başka bir şeye ihtiyaç olmuyor. Öğrenciler atölyeye gelirken bu seti de getiriyorlar, her seferinde bir model yapıyoruz ve evlerine götürüyorlar. Bu aileler için de bir teşvik oluyor. Atölye süresi 4-5 hafta, setin içindeki modelleri bu süre içerisinde bitiriyoruz. Eğlenceli ve öğretici bir atölye deneyimi yaşıyorlar.

 

  • Kirigami Başlangıç Seti derken, öğrenciler bu seti nasıl temin ediyorlar? Atölye’ye katılmayanlar mesela evinde yapmak isteyenler bu seti nasıl bulabilirler?
  •  Kirigami Başlangıç Seti benim atölye çalışmalarımızı daha programlı ve seviye atlayarak yapabilmemizi sağlamak için tasarladığım 3 çeşit olan bir set. Kirigami Başlangıç Seti 1,2,3 diye sıralanıyor. Bunlardan birisini seçerek atölye’ye katılan öğrenciler bu seti kullanıyorlar.

 

Atölyeye katılmayanlar için online satış mağazası Gittigidiyor.com sitesinden sipariş verme şansları var, kargo ücreti de yok üstelik. Ayrıca bu sette yer alan modelleri Youtube Paperarttürk kanalında bulunan Nasıl Yapılır? videolarını izleyerek daha rahat uygulayabilirler.

 

  • Öğrenciler bu set ile tüm deneyimi rahatlıkla yaşıyorlar, çok güzel bir düşünce. Bu okulda bulunan Kirigami Atölyesi dışında başka şeylerde yapıyor musunuz?
  • Bir çok çalışma var, özel okulda yaptığım İngilizce Öğretmenliği’ne bu sene atölye çalışmaları sebebiyle ara verdim. Kirigami üzerine yoğunlaştım, örneğin yetişkin Kirigami Atölyemiz var. Paperartürk / Instagram hesabı üzerinden tasarım çalışmalarım devam ediyor. Dileyen olursa Instagram hesabından çalışmalarımı görebilir. Facebook, Twitter gibi sosyal medya araçlarında da Paperarttürk olarak çalışmalarımı takip edebilir merak edenler. Yetişkin atölyeleri sanıyorum normale döndükten hemen sonra başlayacak bu yüzden takipte kalmanızı tavsiye ediyorum.

 


Hentbol erkeklerde Mihalıççık şampiyon

023-24 Hentbol Sezonu Erkekler 1. Ligi Dörtlü Final maçları Ankara THF Prof. Dr. Yaşar Sevim Hentbol Salonu'nda oynandı.

Cumhurbaşkanı'nın sesi ile 'oltalama' girişimine dikkat!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sesi kullanılarak yayınlanan yatırım ilanlarına ilişkin açıklama İletişim Başkanlığı'ndan geldi.

Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı

Millî Eğitim Bakanlığınca şube müdürlüğü, şeflik, memurluk ve saymanlık için görevde yükselme suretiyle atama sonuçları açıklandı.

İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!

'Türk bayrağının kaldırıldığına' yönelik iddialarla ilgili Mülkiye Müfettişleri görevlendirdi.

KalDer Kayseri'den gelecek paneli

KalDer (Kalite Derneği), Kayseri Şubesi tarafından Kayseri Ticaret Odası Eğitim Salonunda düzenlenen "İşimiz İnsan’’ ana teması çerçevesinde ‘’Geçmişten Geleceğe İnsan Kaynakları" konulu panel büyük ilgi gördü.

Kayseri Valisi'nden Büyükkılıç'a ziyaret

2024 Yerel Seçimlerinde yeniden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinden dolayı Başkan Büyükkılıç’ı tebrik eden Vali Çiçek, hayırlı olsun temennilerini iletti.

Kayseri tarımsal üretimin merkezi olacak

Kayseri Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, kırsal mahallelerden biri olan Hasancı’da çiftçiye dağıtılan nohut tohumlarının ekimini yaptı. Tohumları toprakla buluşturdu.

MEB Gastronomi Festivalinde lezzet şöleni

Milli Eğitim Bakanlığı İzmir Bölgesi Gastronomi Festivali ve Yemek Yarışması, renkli görüntülere sahne oldu.

Özcan “Hoş tablo devralmadık”

Özcan, Keşan’daki yerel ve ulusal basın temsilcileriyle bir araya gelerek, gündemle ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Geleceğin Bilim İnsanları Ve Ressamları  Yetişiyor

Üniversitesi’nde düzenlenen deney, bilim ve resim atölyelerinde eğitimler hız kesmeden devam ediyor. Bu kurslarda öğrenciler ilgi alanları ve yeteneklerini keşfederek alanında uzman isimler tarafından geleceğe hazırlanıyor.

İzmir Karabağlar'da Köy Enstitüleri buluşması...

İzmir'de Karabağlar Belediye Başkanı Helil Kınay, Eğit-Der Köy Enstitüleri kuruluş yıldönümü etkinliğine katıldı.

Tamer Kıral’ı duygulandıran ziyaret...

Tamer Kıral’a, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı öncesi iki minik konuk ziyarette bulundu.

Milletvekili Nurten Yontar, Emekliler Yılı'nda emekliler açlıkla savaşa terk edilmemeli

Milletvekili Nurten Yontar, Emekliler Yılı'nda emekliler açlıkla savaşa terk edilmemeli

Sokak hayvanları nasıl tedavi edilmeli?

Şehirlerimizin sessiz sakinleri olan sokak hayvanları, çoğu zaman çeşitli hastalıklar sebebiyle ölüyorlar. Peki sokak hayvanları için ne yapılmalı, nasıl tedavi edilmeli?

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.