Kanser Tarihe Mi Karışıyor?

Mersin’de Rosatom tarafından yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali(NGS) ile nükleer santral sahibi ülkelerin arasına katılmaya hazırlanırken, santralin Türkiye'de nükleer teknolojilerin gelişmesine de katkı sağlaması ve dışa

VİDEO GALERİ 29.07.2019 11:31:18 2826 0
Kanser Tarihe Mi Karışıyor?

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖĞRETİM ELEMANI DR.MEHMET TÜRKMEN:

 

“NÜKLEER TEKNOLOJİDEKİ İLERLEMELER SAYESİNDE KANSER TARİHE KARIŞABİLİR”

 

“KANSER TEDAVİSİNDE NÜKLEER REAKTÖRLERE BAĞIMLIYIZ”

 

Mersin’de Rosatom tarafından yapımı devam eden Akkuyu Nükleer Güç Santrali(NGS) ile nükleer santral sahibi ülkelerin arasına katılmaya hazırlanırken, santralin Türkiye'de nükleer teknolojilerin gelişmesine de katkı sağlaması ve dışa bağımlılığını azaltması bekleniyor. Tarımdan hayvancılığa, tüketim ürünlerinden gıda güvenliğine, savunma sanayinden uzaya, havacılıktan elektrik üretimine kadar pek çok alanda kullanılan nükleer teknolojinin önemli alanlarından birini de sağlık sektörü oluşturuyor. Kanser, kalp hastalıkları, nörolojik bozukluklar gibi çeşitli hastalıkların tanı ve tedavisinde nükleer teknolojilerden faydalanırken, Hacettepe Üniversitesi Nükleer Enerji Mühendisliği Bölümü Öğretim Elemanı Dr. Mehmet Türkmen, bilim dünyasının, nükleer teknoloji geliştikçe kanserin tarihe gömüleceğine dair güçlü kanıtları olduğunu söyledi.

 

NÜKLEER TESİSLER ÜLKE İÇİNDE OLMALI

Nükleer reaktörlerin ülke içinde olmasının önemine dikkat çeken Türkmen, "Araştırma reaktörleri, radyoterapinin yapıtaşlarından olan radyoizotopların üretimi ve hastaya zamanında ulaştırılması bakımından son derece önemli. Günde yaklaşık 140.000 nükleer tıp uygulamasının gerçekleştirildiği dünyada üretilen izotopların 90’ı hastalığın teşhisi için kullanılmakta olup önemli tedarikçiler Fransa, Kanada, Rusya, ABD, Avrupa’dır. Bu izotoplar doğada bulunmadıkları için de en gelişmiş teknolojiye sahip tesislerde üretilmek zorunda. Dolayısıyla, kanserle amansız mücadelemizi sürdürebilmemiz için nükleer teknolojiye güçlü şekilde ihtiyaç duyuyoruz. Üstelik dakikalar mertebesine varabilen kısa yarı ömürleri nedeniyle üretildikten çok kısa süre içerisinde hastaya ulaştırılmaları gerekmekte. Bu yüzden bazı nükleer tesisin ülke içerisinde kurulması zorunluluğu var. Kanser tedavisinde nükleer reaktörlere bağımlı olduğumuzu söyleyebilirim” diye konuştu.

 

KANSERİN PANZEHİRİ RADYASYON

Radyasyonun canlı hücreleri etkileyebileceğini söyleyen Dr. Türkmen, “Ancak bu etki tedavi amaçlı da kullanılabilir” değerlendirmesinde bulundu. Türkmen şunları söyledi:

 

“Radyasyonun tedavi amaçlı kullanılması, dışarıdan bakıldığında bir hayli garip görünebilir. Tıpkı, zehirlenme vakalarında panzehirin yine zehrin kendisi olduğu gibi, kanser tedavilerinde radyasyonun tam da bu etkisi kullanılır.”

 

RADYOTERAPİDE BAŞARI ŞANSI YÜKSEK

Radyoterapide başarı oranının, kanser tiplerine bağlı olarak yüzde 100’e kadar çıkabildiğini vurgulayan Dr. Türkmen “Dünyadaki kanser oranlarına baktığımızda Avusturalya en üst sırada yer alır. Onu, Yeni Zelanda, İrlanda, Romanya ve ABD takip etmektedir. Türkiye ise bu sıralamada ilk 50’de bile değildir. Dünyada her 10 kişiden 2’si kanserden ölmektedir. Dünya genelinde en sık görülen kanser türleri ise akciğer, göğüs, kalın bağırsak, prostat, cilt ve midedir. Kanser türlerinin bu kadar çeşitli olduğu yerde tedavinin de çabuk ve etkili olması gerekir. Bu konuda, neştersiz bir tedavi yöntemi olan radyoterapi, bugün dünya genelinde göğüs, tiroit, rahim ve prostat için hastaların neredeyse tamamı, testis ve hodgkin lenfoma için 95 ve melanom için 92 başarı oranları ile oldukça iyi bir yerdedir. Tedavi için gama ışınları, elektronlar, protonlar, nötronlar gibi atom altı parçacıklarının neredeyse tamamı kullanılıyor. Bu parçacıkları üretmek için en gelişmiş araştırma reaktörlerine ve hızlandırıcılara ihtiyaç var. ABD ve Avrupa’da birçok hastanede araştırma ve eğitim reaktörleri hastane bünyelerinde yer alıyor. Hastalar, reaktör içerisinde tedavi ediliyor. Bizim ülkemizdeki 2 araştırma reaktörü ise tedavi amaçlı kullanılmıyor. Bunların yerine 100’ün üzerindeki radyoterapi merkezinde daha kompakt ve nispeten daha ucuz olan x-ray cihazları ve hızlandırıcılardan yararlanılıyor” şeklinde konuştu.

 

NÜKLEER TESİSİN ÜLKE İÇİNDE KURULMASI ZORUNLU

“Günümüzde nükleer teknoloji seviyesi ile üretilemeyecek neredeyse hiçbir radyoizotop yoktur” diyen Dr. Türkmen, nükleer tıp uygulamalarındaki dışa bağımlılık sorunun çözülmesi gerektiğine dikkat çekti. Türkmen şöyle devam etti:

 

“Nükleer reaktörlerde kullanılan görüntüleme cihazları, detektörler, dozimetreler, zırhlama malzemeleri gibi teknolojik ürünlerin tamamı nükleer tıp alanında da kullanılıyor. Dolayısıyla, bir alandaki gelişme diğer alanın da gelişmesine yardımcı olacaktır. Işın tedavilerinde kullanılan doğrusal hızlandırıcı cihazların, radyasyon dozu ölçen dozimetrelerin ve yine radyasyon ölçümünde kullanılan detektörlerin tamamı yurtdışından sipariş ediliyor. Bazı izotoplar araştırma reaktörleri olmadan yeterli miktarda üretilemiyor; hızlandırıcılarda az miktarda fakat pahalıya üretiliyor. Radyoizotoplar, çok kısa süre içerisinde hastaya ulaştırılmak zorunda. Örneğin, karaciğer kanseri tedavisinde kullanılan itriyum-90 izotopunun radyoaktivite seviyesi 64 saat içinde yarıya düşüyor. Ülkemizde, geniş çaplı nükleer uygulamaların gerçekleştirilebileceği bir araştırma ve eğitim reaktörüne ihtiyaç var. Nükleer tesisin ülke içerisinde kurulması zorunlu. Dünyada her yıl 50 milyona yakın nükleer tıp uygulaması gerçekleştiriliyor, radyoizotop ihtiyacı yıllık yüzde 5 oranında artıyor. Nükleer tıp radyoizotop market büyüklüğü 11 milyar dolara ulaştı. İzotop üretim teknolojilerinde önemli bir oyuncu olmak için ülkemizde gerekli girişimlerin acilen başlatılması gerekiyor.”

 

YENİ TEDAVİ YÖNTEMLERİ İÇİN NÜKLEER TEKNOLOJİ ŞART

Nükleer teknolojilerin kanserle mücadelede çok önemli gelişmelere gebe olduğuna dikkat çeken Türkmen “Işın tedavisi yapılacak bölgede kanserli hücrelerin yanı sıra bir miktar sağlıklı hücrede kaçınılmaz olarak ışınlanır. Doğrudan ve sadece kanserli hücreleri yok etme fikrine dayanan ‘Bor Nötron Yakalama Tedavisi’nin önümüzdeki birkaç on yıl içinde bu soruna çare olmasını bekliyoruz. Ayrıca, kişiselleştirilmiş tıp uygulamaları ile kanserin teşhisi, vücut içindeki konumu, dağılımı ve büyüklüğü kesin olarak belirlenecek; kişiye özel tedavi planı hazırlanabilecek ve hasta daha az radyasyona maruz kalarak hızlıca tedavi edilebilecek. Tedavi maliyetleri azalacak; başarı oranları ciddi miktarda artacak. Nükleer teknoloji geliştikçe kanserin bir hastalık olmaktan çıkacağına dair güçlü kanıtlarımız var.21’inci yüzyılda hayatımızı şekillendiren, kolaylaştıran, yaşam konforumuzu artıran her ne varsa nükleer bilim ve teknolojideki gelişmeler sayesindedir” diye konuştu.

 

ULUSAL PROTOKOL GEREKİYOR

Dr. Türkmen de, kanser tedavisinde ulusal protokol ihtiyacına dikkat çekti. Türkmen, “Ayrıca, kanser tedavilerinde ülkemizin yabancı hastalara bir cazibe merkezi olması için geniş çaplı nükleer uygulamaların gerçekleştirilebileceği bir araştırma ve eğitim reaktörüne ihtiyaç duyulmaktadır. Son olarak, şu anda kullanılan tedavi protokolleri yurtdışı kaynaklıdır. Ulusal protokollerin oluşturulması radyoterapi alandaki eksikliklerimizi hızlıca kapatmak için önemlidir” ifadelerini kullandı.

 

SADECE KANSER TEDAVİSİNDE DEĞİL HER ALANDA

Nükleer teknolojinin sadece kanserle mücadelede değil, her alanda hayatı çok kolaylaştırdığını kaydeden Türkmen, “Nükleer görüntüleme teknikleri bugün, diş filmi çekiminden AVM’lerde güvenlik amaçlı kullanımına kadar birçok alanda değerlendiriliyor. Görüntüleme teknikleri sayesinde uçak, gemi gibi taşıtlardaki sorunlar önceden fark edilmekte olası kazaların önüne geçilmektedir” dedi.

 

SAĞLIKTA YERLİLEŞMEYE KATKI

Türkiye'de nükleer teknolojinin gelişmesinin sağlıkta yerlileştirilmeye katkı sağlayacağı öngörülüyor. Ülkenin ilk nükleer enerji santrali Akkuyu NGS'nin de hem teknoloji gelişimine hem de insan kaynağının gelişimine katkı sağlayacak önemli bir proje olduğuna dikkat çekiliyor. Santrali yapan Devlet Atom Enerjisi Şirketi Rosatom'un ana faaliyetlerinden birini de nükleer tıp oluşturuyor. Bilhassa, Rosatom Devlet Kuruluşu'nun iştiraki şirketlerinden Rusatom Healthcare, Rosatom çatısı altında bu alanda faaliyet göstermektedir."


Büyüktankaya’dan Alerji Farkındalığı..!

Seminerin amacı çocukların erken yaşta hastalıkları farketmesi ve konuyla ilgili nasıl erken tedavi olabilecekleri nasıl davranmaları gerektiği sağlık konusunda da bilinçli gençler yetiştirmek. Üsküdar ilçe genelinde başlayan semi

Üner’den Bir Günde İki Açılış…

Başkan Mesut Üner ile birlikte Çatalca ilçesi adeta açılış ve temel atma törenlerinin ilçesi oldu. Başkan Mesut Üner bu kez bir günde iki açılış gerçekleştirdi. Açılışın ilki yol açılışı oldu.

BALIKÇI KENAN’A BEYLİKDÜZÜ ZABITASI GECE AYRI, GÜNDÜZ AYRI OPERASYON YAPIYOR

Beylikdüzü Belediye Zabıtası Balıkçı Kenan Tesislerini ablukaya aldı. Türkiye Deniz Canlıları Müzesi Kurucusu Kenan Balcı, “Gece geliyorlar, gündüz geliyorlar. Arsamızı elimizden alıp işletmemizi mühürlemek istiyorlar” dedi.

Mart ayında üretici ve market fiyatlarındaki değişim

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Mart ayı üretici ile market arasındaki fiyat değişimlerini, 5 ürünün market ve pazarlardaki fiyat değişimini, aylık ve yıllık girdi fiyatlarındaki değişimlerini

Cumhur İttifakı’ndan Çakır’a Çağrı: “Tüm Kadınlardan Özür Dile”

Cumhur İttifakı Keşan Üyeleri, CHP İlçe Başkanı Anıl Çakır’ın “Benim kadınlarım Cumhuriyet kadını. Cumhuriyet Kadınları geliyor. ‘Bizimkiler ne’ diyor. Seninkileri bilmem. Bizimkiler öyle. Ne deyim sana mı soracağım?

MİCHAELA ASTRO BU AŞKA YILDIZLARDAN İZİN YOK

Dünyaca ünlü astrolog Michaela Astro Hande Erçel’e evlilik konusunda uyarıda bulundu.

VATANSEVER, DÜNYANIN BANA İHTİYACI VAR...

“Gidiyorum” isimli şarkıyı daha güncel ritimlerde hause saundla farklı bir boyuta taşıyan aranjör koltuğundaki Emre Karaçay, klasikleşmiş eseri kimsenin beklemediği bir tarza getirdi.

Helvacıoğlu, Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu

Cumhur İttifakı AK Parti Keşan Belediye Başkan Adayı Mustafa Helvacıoğlu, mahalle mitingleri kapsamında Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu.

ADD'den Erol'a Sıcak Karşılama

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol, Atatürkçü Düşünce Derneği Büyükçekmece Şubesini ziyaret etti. Erol, ADD üyelerinin sorularını cevaplarken, asla dernekler arasında bir ayrımın olmayacağını söyledi.

KAMU KURUMLARINA ELEKTRONİK SAKLAMA UYARISI!

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı; belgelere kolayca ulaşılabilmesi ve fiziki arşivleme yükünün ortadan kalkması için tüm kamu kurumlarına elektronik ortamda oluşturulan belgelerin dijital olarak saklanması konusunda uyardı.

YILMAZ: “HİZMETLERİMİZ HERKES İÇİNDİR”

Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak hizmetlerimizi kişilere, gruplara ve çıkar çevrelerine göre değil, Silivri'de yaşayan vatandaşlarımıza göre belirledik” dedi.

Muharrem Yıldız, ‘Artık Sıra Bize Geldi’ (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İYİ Parti Esenyurt Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız, nevruz kutlamalarının yapıldığı etkinlikte ilçe sakinlerinden destek istedi.

Çalık’tan Engelsiz Yaşam Merkezi

Bu merkez sadece bir binadan ibaret değil, aynı zamanda engelli bireylerimiz için yepyeni bir dünya, nefes, umut ve sevgi dolu bir ortam olacak” ifadelerine yer verdi.

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Alper Taban'a sevgi seli

Alper Taban'a sevgi seli

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.