Güneşten Doğru Faydalanın

Güneşin kendisini iyice htirdiği yaz günlerinde güneşten doğru faydalanmak önemli konuların başında geliyor. D vitamini için en önemli kaynak olan güneşin altında uzun saatler kalmak hem cilt yaşlanmasını hem de cilt kanserini tetikleye

YAŞAM 8.08.2019 13:12:39 3701 0
Güneşten Doğru Faydalanın

GÜNEŞ BANYOSUNUN HEMEN ARDINDAN DUŞ ALMAYIN


Güneşin kendisini iyice htirdiği yaz günlerinde güneşten doğru faydalanmak önemli konuların başında geliyor. D vitamini için en önemli kaynak olan güneşin altında uzun saatler kalmak hem cilt yaşlanmasını hem de cilt kanserini tetikleyebiliyor. D vitamini salınımı için dikkat edilmesi gereken konuların başında ise güneşlendikten sonra en az 1-2 saat duş almamak geliyor. Memorial Ataşehir Dermatoloji Bölümü’nden Uz. Dr. Işıl Bulur, yaz aylarında güneşten doğru faydalanmak için yapılması gerekenler hakkında bilgi verdi.
 

Güneş cildimizi yaşlandırıyor


Yazın kendini iyice htirmesiyle birlikte ister istemez herkes bir şekilde güneşe maruz kalmaktadır. Bu aylarda özellikle güneşin kendisini fazlasıyla htirdiği 10.00 -16.00 saatleri arasında daha dikkatli olunmalıdır. Güneşin başta D vitamini sentezi ve psikoloji üzerinde olumlu yanlarının yanında zararlı etkileri de bulunmaktadır. Özellikle kümülatif olarak değerlendirilen uzun süreli güneş maruziyeti hem cilt kanseri hem de cilt yaşlanması için risk oluşturmaktadır. Çocukluk çağından itibaren ciddi şekilde güneşe maruz kalan kişilerde bu riskler daha da artmaktadır. Uzun süreli ve yıllar boyunca güneşlenen kişi deri kanseri olmasa bile kesinlikle leke, damarlanma artışı ve kurulukla birlikte cilt yaşlanması yaşamaktadır.
 

Bronzlaşmak için güneşlenmeyin 


Tendeki leke ve hasarların güneşlenmeyle birlikte kaybolduğu düşünülerek bronzlaşmaya çalışılmaktadır. Cilt güzelliği ve genç görünüm çabası içinde olan kişilerin bronzlaşmak için uzun saatler güneş altında kalmaktan kaçınması gerekmektedir. Bronzlaşmak ağır cilt hasarı anlamına gelmektedir.
 

Güneş sonrası duş D vitamininden faydalanmanızı önler


Güneşin zararlı etkilerinin yanında olumlu etkileri de bulunmaktadır. Mutluluk vermesinin yanında D vitamini sentezi için güneşlenmek çok önemlidir. D vitamini sentezi için güneş ışınlarının dik geldiği saatlerde koruyucu krem kullanmadan 10-20 dakika güneşlenilmesi gerekmektedir. Her ne kadar bu saatler güneş ışınlarının zararlı etkilerinin olduğu saatler olsa da maruziyet süresi az olduğu için cilt yaşlanmasına neden olmamakta ve kanser gelişimi için risk yaratmamaktadır. Ciltte D vitamini sentezi hemen başlamadığı için güneşlenildikten sonra en az 1-2 saat duş alınmamalıdır. Duş alınması gerekiyorsa; sabun ve şampuan kullanmadan ılık suyla duş alınmalıdır.
 

Güneşlenirken bunlara dikkat edin

  • Bronzlaşmak için güneşlenilmemelidir. Cilt hasarına neden olan aşırı güneşlenme cildi yaşlandırır ve kansere zemin hazırlayabilir.
  • D vitamini için güneşlenme haricinde güneş koruyucu krem kullanmadan güneşe çıkılmamalıdır.
  • Çocukluktan itibaren aşırı güneşlenen kişiler, güneşten korunma konusunda daha hassas davranmalıdır.
  • Açık tenli, sarışın ve renkli gözlü kişilerin riskli grupta olduğu unutulmamalıdır.
  • Ben sayısı 50’nin üzerinde olan, riskli benleri olan, doğuştan gelen riskli ben grupları olanların güneşlenmemesi ve mutlaka koruyucu krem kullanması gereklidir.
  • Güneşe çıkarken koruyucu kremin yanında geniş şapka ve gözlük kullanılması önemlidir.
  • Şemsiyenin altına girmek güneşin zararlı etkilerinden tam korunma sağlamayabilir. Kum ve çakıllardan yansımalar olduğu için şemsiye altında da krem kullanılmalıdır.
  • D vitamini sentezi için öğle saatlerinde 10-20 dakika koruyucu krem kullanmadan güneşlenilmelidir. Ciltte D vitamini sentezi hemen başlamadığı için 1-2 saat duş alınmamalıdır. Koruyucu kremle güneşlenmek D vitamini sentezini azaltmaktadır.

Cumhur İttifakı’ndan Çakır’a Çağrı: “Tüm Kadınlardan Özür Dile”

Cumhur İttifakı Keşan Üyeleri, CHP İlçe Başkanı Anıl Çakır’ın “Benim kadınlarım Cumhuriyet kadını. Cumhuriyet Kadınları geliyor. ‘Bizimkiler ne’ diyor. Seninkileri bilmem. Bizimkiler öyle. Ne deyim sana mı soracağım?

MİCHAELA ASTRO BU AŞKA YILDIZLARDAN İZİN YOK

Dünyaca ünlü astrolog Michaela Astro Hande Erçel’e evlilik konusunda uyarıda bulundu.

VATANSEVER, DÜNYANIN BANA İHTİYACI VAR...

“Gidiyorum” isimli şarkıyı daha güncel ritimlerde hause saundla farklı bir boyuta taşıyan aranjör koltuğundaki Emre Karaçay, klasikleşmiş eseri kimsenin beklemediği bir tarza getirdi.

Helvacıoğlu, Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu

Cumhur İttifakı AK Parti Keşan Belediye Başkan Adayı Mustafa Helvacıoğlu, mahalle mitingleri kapsamında Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu.

ADD'den Erol'a Sıcak Karşılama

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol, Atatürkçü Düşünce Derneği Büyükçekmece Şubesini ziyaret etti. Erol, ADD üyelerinin sorularını cevaplarken, asla dernekler arasında bir ayrımın olmayacağını söyledi.

KAMU KURUMLARINA ELEKTRONİK SAKLAMA UYARISI!

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı; belgelere kolayca ulaşılabilmesi ve fiziki arşivleme yükünün ortadan kalkması için tüm kamu kurumlarına elektronik ortamda oluşturulan belgelerin dijital olarak saklanması konusunda uyardı.

YILMAZ: “HİZMETLERİMİZ HERKES İÇİNDİR”

Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak hizmetlerimizi kişilere, gruplara ve çıkar çevrelerine göre değil, Silivri'de yaşayan vatandaşlarımıza göre belirledik” dedi.

Muharrem Yıldız, ‘Artık Sıra Bize Geldi’ (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İYİ Parti Esenyurt Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız, nevruz kutlamalarının yapıldığı etkinlikte ilçe sakinlerinden destek istedi.

Çalık’tan Engelsiz Yaşam Merkezi

Bu merkez sadece bir binadan ibaret değil, aynı zamanda engelli bireylerimiz için yepyeni bir dünya, nefes, umut ve sevgi dolu bir ortam olacak” ifadelerine yer verdi.

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Alper Taban'a sevgi seli

Alper Taban'a sevgi seli

Gece terleyerek uyanıyorsanız dikkat! Gece terlemesine 5 önlem!

Gece terleyerek uyanıyorsanız dikkat! Gece terlemesine 5 önlem!

Konya Selçuklu'da kuşak sınavı heyecanı

Konya Selçuklu'da kuşak sınavı heyecanı

Ünlü oyuncu 'mor gözlük' farkındalığı

Ünlü oyuncu 'mor gözlük' farkındalığı

Eğitim İş Gölcük Temsilciliği’nde seçim

Eğitim İş Gölcük Temsilciliği’nde seçim

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.