Grip Aşısı Koronavirüse Karşı Koruyucu Mu?

Neden aşı yaptırmalıyız? Aşı nedir? Aşı kimlere yapılabilir? Koronavirüs salgınında grip aşısı yaptırmanın bir önemi var mıdır? Aşı ile ilgili merak edilenleri sizler için Aile Hekimi Dr. Mustafa Çukuryıldız’a sorduk.

VİDEO GALERİ 19.09.2020 18:12:42 2520 0
Grip Aşısı Koronavirüse Karşı Koruyucu Mu?

Grip Aşısı Koronavirüse Karşı Koruyucu Mu?

Neden aşı yaptırmalıyız? Aşı nedir? Aşı kimlere yapılabilir? Koronavirüs salgınında grip aşısı yaptırmanın bir önemi var mıdır? Aşı ile ilgili merak edilenleri sizler için Aile Hekimi Dr. Mustafa Çukuryıldız’a sorduk.

Koronavirüs dönemimde herkesin aklına sıkça gelen sorulardan bir tanesi aşı sorusudur. Acaba grip veya zatürree aşısı yaptırmalı mıyız? Bu aşıların koronavirüs için bir koruyucu etkisi olur mu? Bu soruların cevaplarını Aile Hekimi Dr. Mustafa Çukuryıldız’a sorduk.

Grip Nedir?

Dr. Mustafa Çukuryıldız: İnfluenza (grip), her yıl genellikle ekim ve mayıs ayları arasında ABD de başlayarak Dünya genelinde yayılım gösteren bulaşıcı bir hastalıktır.

 Grip, influenza virüslerinden kaynaklanır, ve esas olarak öksürük, hapşırma ve yakın temas ile yayılır. Herkese grip bulaşabilir. Grip aniden başlar ve birkaç gün belirtileri görülebilir. Belirtiler yaşa cinsiyete vb. göre değişebilmekle beraber şunlar olabilir:

· Ateş / titreme

· Boğaz ağrısı

· Kas ağrıları

· Öksürük

 · Bitkinlik

· Baş ağrısı

· Burun akıntısı veya tıkanıklığı

Grip ayrıca zatürree ve kan enfeksiyonlarına neden olabilir, küçük çocuklarda ishal gibi hastalıklara açabilir. Kalp veya akciğer hastalığı gibi bir şikayetiniz var ise, grip bu rahatsızlıkları daha da kötüleştirebilir. Bazı insanlar için grip daha tehlikelidir. Bebekler ve küçük çocuklar, 65 yaş ve üzerinde olanlar, gebeler, bazı hastalıklara sahip kişiler ve bağışıklık sistemi zayıflamış olanlar en yüksek risk altındadır. Birleşik Devletlerde her yıl binlerce kişi gripten ölür ve çok daha fazlası hastaneye yatırılır.

Aşı Nedir?

Çukuryıldız; Aşı, hastalıklara karşı bağışıklık sağlama amacı ile insana verilen zayıflatılmış hastalık virüsü, hastalık etkeninin parçaları veya salgıları ile oluşturulan çözeltilerdir. Hastalıklara karşı vücut, bağışıklık sistemi ile yanıt verir. Bağışıklık sisteminin hastalık etkeni vücuda girmeden, yani hastalık gelişmeden, etkeni tanıması ve onu yenecek yanıtı geliştirmesi aşılamanın temel ilkesidir.

Grip aşısı:

· Grip olmanızı önleyebilir,

 · Size bulaşsa bile gribi daha hafif geçirmenizi sağlayabilir

· Gribi ailenize ve diğer insanlara bulaştırmanıza engel olabilir.

 

Grip Aşısını Her Yıl Yaptırmalı mıyım?

Çukuryıldız; Her yıl mevsimsel gribe neden olan grip virüsü değişir. Grip aşısının içeriğini Dünya Sağlık Örgütünün  bir yıl önce salgın yapan virüs tiplerinin belirlemesiyle  geliştirilir ve aşının içeriği de bu uygulamaya bağlı olarak her yıl değiştirilir. Aşı, yapıldığı grip sezonu için etkilidir ve koruyuculuğu  6-8 ay arasındadır . Bu nedenle; Eskiden uygulanmış grip aşısına bakılmaksızın mevsimsel gribe karşı etkin bir korunma sağlanması için her yıl grip aşısı yaptırılmalıdır.

Aşının koruyucu etkisi, aşı yapıldıktan iki hafta sonra başlayacağı için aşının en uygun zamanı, gribin sık görülmeye başladığı dönemden hemen öncesidir. Ekim ve Kasım ayları grip aşısının yapılma zamanı olarak tercih edilmelidir. Aşılanmayanlar kişiler ise mart ayının sonuna kadar aşılanabilir.

Grip aşısı kimlere uygulanmamalıdır?

Grip aşısı 6 aylıktan küçük çocuklara, hamileliğinin ilk 3 ayının içinde bulunanlara ve ciddi yumurta alerjisi ya da aşı içeriğinde bulunan herhangi bir maddeye karşı ciddi alerji öyküsü olanlara, daha önce herhangi bir mevsimsel influenza aşısı ile ciddi(ölümcül) alerji öyküsü olanlara uygulanmamalıdır. 

Grip Aşısı Koronavirüsten Korur Mu?

Dr. Mustafa Çukuryıldız ,grip aşısı olmanın koronavirüs pandemi sürecinde çok önemli bir avantaj sağlayacağını belirtti. Özellikle soğuk havayla birlikte insanların kapalı yerlere gitmeye başlamasının da vaka sayısının artmasında olumsuz etki yaratacağını belirten Dr. Mustafa Çukuryıldız bu noktada grip aşısı olmanın alınacak önlemlerin başında geldiğini belirtti.

Grip aşısı mutlaka olunmalı çünkü ateş, boğaz ağrısı, vücut ağrısı, ishal, kırıklık, kusma gibi şikayetler hem koronavirüs hem de grip nedeniyle oluşabiliyor. Dolayısıyla başlangıç aşamasında bu ikisini birbirinden ayırmak zor. Koronavirüs testleri bazen yüzde 100 doğru sonuç vermeyebildiği düşünüldüğünde, kişinin hangi hastalığa yakalandığını ayırabilmek için grip aşısı çok önemli bir veri olacak. Yani grip aşısı olmuş bir hasta geldiğinde, bu belirtiler varsa koronavirüs olduğunu anlayacağız.


Eğitimcilerden Başkan Erdoğan'a açık mektup:

Bilim ve Eğitim Camiasından Başkan Erdoğan'a Müfredat Açık Mektubu

Çocuklar Belediye Başkanlığı Koltuğunu Devraldı

Balcıoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında başkanlık koltuğunu bir günlüğüne Silivri'nin farklı okullarından gelen çocuklara devretti.

Özer, ‘Evde Sağlık Hizmeti” ile komşularının yanında

Esenyurt Belediyesi, sağlık durumu hastaneye gitmeye elverişli olmayan hastalar için sürdürdüğü “Evde Sağlık Hizmeti” desteğine ara vermeden devam ediyor.

Çalık: Evlatlarımıza Aydınlık Bir Gelecek Bırakmak İstiyoruz

Onun için bütün hizmetlerimizin temeline mutlaka çocuklar var. Çocuklar geleceğimizin güvencesi, çocuklar bizim yaşama sevincimiz.

Tuğba Özay Ben Amerika'da Doğsaydım!

7 yaşında Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Deneme Sahnesi’nde tiyatroya başladım. İlkokul üçüncü sınıfta senaryolar, tiyatro oyunları yazmaya başladım.

Balcıoğlu, Afet Hazırlıklarını Masaya Yatırdı

Balcıoğlu, Tekirdağ Vali Yardımcısı Günay Öztürk, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan ve Tekirdağ AFAD İl Müdürü Tezcan Buçan ile Silivri Afet Koordinasyon Merkezinde bir araya geldi.

Balcıoğlu "Ahşabın Hikayesi" Sergisinin Açılışını Gerçekleştirdi

"Ahşabın Hikayesi" isimli ahşap sergisinin açılışını yaptı. Serginin açılışında konuşan Başkan Balcıoğlu, sanatseverlerle birlikte sergiyi gezdi ve eserler hakkında bilgi aldı.

Hentbol erkeklerde Mihalıççık şampiyon

023-24 Hentbol Sezonu Erkekler 1. Ligi Dörtlü Final maçları Ankara THF Prof. Dr. Yaşar Sevim Hentbol Salonu'nda oynandı.

Cumhurbaşkanı'nın sesi ile 'oltalama' girişimine dikkat!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sesi kullanılarak yayınlanan yatırım ilanlarına ilişkin açıklama İletişim Başkanlığı'ndan geldi.

Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı

Millî Eğitim Bakanlığınca şube müdürlüğü, şeflik, memurluk ve saymanlık için görevde yükselme suretiyle atama sonuçları açıklandı.

İçişleri Bakanlığı, Mardin ve Diyarbakır'la ilgili müfettiş görevlendirdi!

'Türk bayrağının kaldırıldığına' yönelik iddialarla ilgili Mülkiye Müfettişleri görevlendirdi.

KalDer Kayseri'den gelecek paneli

KalDer (Kalite Derneği), Kayseri Şubesi tarafından Kayseri Ticaret Odası Eğitim Salonunda düzenlenen "İşimiz İnsan’’ ana teması çerçevesinde ‘’Geçmişten Geleceğe İnsan Kaynakları" konulu panel büyük ilgi gördü.

Kayseri Valisi'nden Büyükkılıç'a ziyaret

2024 Yerel Seçimlerinde yeniden Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmesinden dolayı Başkan Büyükkılıç’ı tebrik eden Vali Çiçek, hayırlı olsun temennilerini iletti.

Kayseri tarımsal üretimin merkezi olacak

Kayseri Kocasinan Belediye Başkanı Ahmet Çolakbayrakdar, kırsal mahallelerden biri olan Hasancı’da çiftçiye dağıtılan nohut tohumlarının ekimini yaptı. Tohumları toprakla buluşturdu.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.