Diyabet Tedavisinde Egzersiz, İlaç Değerinde

En sık fazla kilolu ve hareketsiz kişilerde görülen diyabetin önlenmesinde kilo kaybı ve düzenli egzersiz çok önemli.

VİDEO GALERİ 12.04.2019 09:52:53 2774 0
Diyabet Tedavisinde Egzersiz, İlaç Değerinde

En sık fazla kilolu ve hareketsiz kişilerde görülen diyabetin önlenmesinde kilo kaybı ve düzenli egzersiz çok önemli. Obezitenin sadece şeker hastalığı değil, hipertansiyon, inme, safra kesesi hastalıkları ve hatta bazı tür kanserlerde de görülme sıklığını arttırdığını söyleyen Liv Hospital Ulus Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Demet Yetkin, diyabet tedavisinde kullanılan şeker düşürücü ilaç tedavileri kadar kilo kontrolü ve egzersizin çok önemli olduğuna dikkat çekiyor.

Kilo Vermek Şart

 

Çok sayıda genetik, çevresel, fizyolojik, biyokimyasal, sosyokültürel ve psikolojik faktör; birbiri ile ilişkili olarak obezite ve diyabet oluşumuna neden olur. Aşırı ve yanlış beslenme ile fiziksel aktivite yetersizliği en önemli nedenlerdendir. Aşırı kilolu olmak özellikle de göbek bölgesinde biriken yağ dokusunun (Elma tipi obezite, erkek tipi şişmanlık olarak adlandırılır) diyabet açısından daha fazla risk oluşturduğu gösterilmiştir. Hazır ve hızlı gıda tüketim artışı, özellikle şeker içeriği yüksek gıdaların tüketilmesi ve gelişen teknoloji ile yaşamın kolaylaşıp enerji harcamasının azalması obezitenin artmasına neden oluyor. Yanlış beslenme alışkanlıklarını değiştirmek daha fazla sebze ve meyve tüketimini arttırmak diyabet için çok önemlidir. Rafine şeker içeren gıdalardan kaçınmak kilo kaybı ile birlikte şeker dengesini korumak için de son derece kıymetlidir.

 

Fiziksel Aktiviteyi Artırın

 

Egzersiz en az beslenme ve ilaç tedavisi kadar önemlidir. Özellikle, tip 2 diyabetli hastalarda fiziksel aktivitenin arttırılması, şekerin hücreler tarafından kullanılmasını hızlandırır ve kan şekerini düşürücü yönde etki yapar. Ayrıca kan yağları (kolesterol, trigliserid gibi) düzeylerinin de azalmasını sağlar. Egzersiz ayrıca şeker hastalarında insülin ihtiyacını azaltarak ilaç tedavisinin de daha kolay uygulanması hatta ilaçların dozlarının ve sayılarının da azaltılmasını sağlayabilir.

 

Kalp Sağlığı İçin De Önemli

 

Düzenli yapılan bir egzersiz ile kasların ve eklemlerin kuvvetlenmesi sağlanabilir ayrıca kalp kası kuvvetlendirerek kalp hastalıkları görülme sıklığını azaltmaya da yardımcı olur. Bu gibi olumlu faydaları yanı sıra egzersiz vücut ağırlığının azalmasına yardımcı olarak daha iyi hmeyi sağlar.

 

Egzersiz Süresi Ve Sıklığı Kişiye Özel Olmalıdır

 

Genel olarak,haftada 150 dakikadan daha fazla ya da günde ortalama 30-45 dakika süren ve mümkünse haftanın her günü yapılan orta düzeyde bir fiziksel etkinlik önerilir. Ancak her egzersiz programı tüm diyabet hastalarının uygulaması için uygun olmayabilir, önce doktor ile konuşarak hastalığı ve kişiye özel en uygun egzersiz programının belirlenmesi gerekir. Yapılan egzersizin şiddeti, süresi, şeker hastalığına eşlik eden komplikasyonların varlığı, hatta kan şekeri seviyesine göre farklı egzersizler önerilebilir, hatta bazı egzersizler kişi için zararlı bile olabilir. Son yıllarda çok sayıda kanıt; diyet ve egzersizin kilo kaybı ile birlikte diyabetin önlenmesinde ve tedavisinde yararlı olduğunu gösteriyor. Bu nedenle şeker hastalığı olsun olmasın, sağlıklı beslenme ve düzenli egzersiz konusunda daha çok aktif olmak gerekir.

 

 

 

 

 


Güzel, Makamı Çocuklara Teslim Etti

Çatalca Belediye Başkanı Erhan Güzel, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda başkanlık makamını çocuklara teslim etti.

Çölyak Hastalarını Yalnız Bırakmıyor..!

Esenyurt Belediyesi, glüten içeren besinlere alerjisi olan çölyak hastalarına, beslenme şekline uygun ürünlerin yer aldığı gıda paketi yardımında bulunarak onların sağlıklı yaşamasına katkı sunmaya devam ediyor.

Beylikdüzü Belediyesi 23 Nisan’da Hatay’da

Renkli görüntülere sahne olan etkinliklerdeki gösteriler büyük beğeni kazanırken, çocukların neşesine velilerde eşlik etti.

ÇOCUKLAR UNUTULMAZ BİR GÜN YAŞADI

23 NİSAN’DA 10 BİN BALIK EKMEK ÜCRETSİZ DAĞITILDI

Eğitimcilerden Başkan Erdoğan'a açık mektup:

Bilim ve Eğitim Camiasından Başkan Erdoğan'a Müfredat Açık Mektubu

Çocuklar Belediye Başkanlığı Koltuğunu Devraldı

Balcıoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları kapsamında başkanlık koltuğunu bir günlüğüne Silivri'nin farklı okullarından gelen çocuklara devretti.

Özer, ‘Evde Sağlık Hizmeti” ile komşularının yanında

Esenyurt Belediyesi, sağlık durumu hastaneye gitmeye elverişli olmayan hastalar için sürdürdüğü “Evde Sağlık Hizmeti” desteğine ara vermeden devam ediyor.

Çalık: Evlatlarımıza Aydınlık Bir Gelecek Bırakmak İstiyoruz

Onun için bütün hizmetlerimizin temeline mutlaka çocuklar var. Çocuklar geleceğimizin güvencesi, çocuklar bizim yaşama sevincimiz.

Tuğba Özay Ben Amerika'da Doğsaydım!

7 yaşında Kadıköy Halk Eğitim Merkezi Deneme Sahnesi’nde tiyatroya başladım. İlkokul üçüncü sınıfta senaryolar, tiyatro oyunları yazmaya başladım.

Balcıoğlu, Afet Hazırlıklarını Masaya Yatırdı

Balcıoğlu, Tekirdağ Vali Yardımcısı Günay Öztürk, Silivri Kaymakamı Tolga Toğan ve Tekirdağ AFAD İl Müdürü Tezcan Buçan ile Silivri Afet Koordinasyon Merkezinde bir araya geldi.

Balcıoğlu "Ahşabın Hikayesi" Sergisinin Açılışını Gerçekleştirdi

"Ahşabın Hikayesi" isimli ahşap sergisinin açılışını yaptı. Serginin açılışında konuşan Başkan Balcıoğlu, sanatseverlerle birlikte sergiyi gezdi ve eserler hakkında bilgi aldı.

Hentbol erkeklerde Mihalıççık şampiyon

023-24 Hentbol Sezonu Erkekler 1. Ligi Dörtlü Final maçları Ankara THF Prof. Dr. Yaşar Sevim Hentbol Salonu'nda oynandı.

Cumhurbaşkanı'nın sesi ile 'oltalama' girişimine dikkat!

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın sesi kullanılarak yayınlanan yatırım ilanlarına ilişkin açıklama İletişim Başkanlığı'ndan geldi.

Erdoğan, Romanyalı mevkidaşıyla görüştü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Romanya Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

MEB'de 'görevde yükselme' atama sonuçları açıklandı

Millî Eğitim Bakanlığınca şube müdürlüğü, şeflik, memurluk ve saymanlık için görevde yükselme suretiyle atama sonuçları açıklandı.

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.