Dijital dünyaya ‘biz’ hazırız, peki ya ‘gözlerimiz’?

Çağın getirdiği problemlerin en yenisi Dijital Göz Yorgunluğu (DGY) nedir ve nasıl önlemler alınır? Optik sektörünün devlerinden Hoya’nın Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Hakan Kayra açıklıyor.

VİDEO GALERİ 3.09.2019 17:31:54 3626 0
Dijital dünyaya ‘biz’ hazırız, peki ya ‘gözlerimiz’?

Dijital dünyaya ‘biz’ hazırız, peki ya ‘gözlerimiz’?

 

Sosyal ağlar, iş hayatı, alışveriş alışkanlıkları derken günlük hayatımızda birçok alanda dijitalleşmeye adapte oluyoruz. Bu gelişim sürecinde vücudumuzda en çok eforu sarf eden ise kuşkusuz gözlerimiz… Telefon, tablet ve bilgisayarlar karşısında geçirdiğimiz süre çoğaldıkça bu tür ekran kullanımına bağlı gelişen sağlık problemleri de literatürde yerini almaya başladı. Maalesef artık yepyeni bir sağlık problemimiz var: Dijital Göz Yorgunluğu!

 

Çağın getirdiği problemlerin en yenisi Dijital Göz Yorgunluğu (DGY) nedir ve nasıl önlemler alınır? Optik sektörünün devlerinden Hoya’nın Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Hakan Kayra açıklıyor.

 

Dünyayı görme şeklimiz değişti

Günlük ortalama 15 saati bulabilen dijital ekran kullanımında 90 oranında akıllı telefon, 70 oranında bilgisayar, 54 oranında tablet öne çıkıyor. Hoya Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Hakan Kayra, gün içerisinde cihazlar arasında geçişi yapmanın ise gözlerimizi daha çok yorduğunun altını çiziyor. Kayra, ‘Görüş Konseyi’nin Dijital Göz Yorgunluğu raporuna göre farklı görüş mesafelerindeki alanlara odaklandığımızda gözlerimizi 22 oranında daha fazla yorduğumuz kanıtlandı. Hoya adına Nisan 2017’de Hollanda ve ABD’de gerçekleştirilen Dijital Davranış ve Dijital Göz Yorgunluğu raporuna göre ise katılımcılar gün içinde 333 defa odak noktası değiştiriyor, 85’i yakından yakına odaklanıyor, tek bir yere odaklanmak ise maksimum 6 dakika sürüyor. Uzun süre ve mola vermeden bir ekrana odaklanan gözün kırpma sayısı 4’te 1 oranında düşüyor bu sebeple gerekli nemi sağlayamayan göz yorulup kuruyor. Tüm bunlar maalesef tıp literatürüne yepyeni bir hastalığı sokuyor. Hem erişkinlerde hem de çocuklarda görülen göz yorgunluğu ve buna bağlı göz kuruluğu, genetik yatkınlık olması koşuluyla astigmata, miyopiye yol açabiliyor. Önlemek için geliştirilen teknolojilerle insanları tanıştırmak ve bilinç oluşturmak için çalışmalarımıza hız veriyoruz.’ diyor.

 

Dijital Göz Yorgunluğu (DGY) Nedir?

Dijital ekranlara 2 saat veya daha fazla süre bakmaktan kaynaklı olarak hissedilen fiziksel rahatsızlıklara ‘Dijital Göz Yorgunluğu’ denilmektedir. Yorgun gözler, baş ağrıları, bulanık görüş, kuru gözler, ışık hassaslığı, gece görüş zorluğu ve kaşıntılı gözler gibi semptomlar doğurabilen rahatsızlığın tedavisi ise mümkün. Hoya Türkiye Satış ve Pazarlama Direktörü Hakan Kayra, göz yorgunluğu yaşayan kişilerin 91’inin dijital cihaz kullanımı esnasında bu rahatsızlığı yaşadığının altını çiziyor. Kayra, ‘Hastalar Dijital Göz Yorgunluğu oluşması halinde çözümü gözlükte aramıyor. Çoğunlukla belirtiler yok sayılıyor, önemsenmiyor. Hoya’nın ürün gamında, özellikle dijital göz yorgunluğunu önlemek ve azaltmak için geliştirilmiş SYNC III ürünü mevcut. SYNC III, günde 2 veya daha fazla saat dijital ekrana bakarak zaman harcayan 13 ile 45 yaş arası kullanıcılar için ideal. Yapılan son araştırmaya göre, akomodasyon (yakındaki nesneden net görüntü almak üzere gözün kendini ayarlama ve uyum sağlama yeteneği) destekli camların kullanımı öncesi ve sonrası belirtilerin 84’ünün azaldığı gözlemlendi. SYNC III camları, Binocular Eye Model ile hesaplanarak 30 cm dijital cihaz görüş mesafesine göre optimize ediliyor.’ diyor.

 

Önlemek için neler yapabiliriz?

Dijital ekranlardan gelen ışığı optimize ederek göz kaslarını rahatlatan özel camlar kullanmanın yanı sıra belirtileri azaltmak için alınabilecek önlemler mevcut.

-Ekran parlaklığı ortam aydınlatması ile benzer olmalı.

-Kontrast mümkün olduğunca artırılmalı.

-Dijital ekranlar gözden olabildiğince uzak olmalı.

-Ekranın orta noktasının göz seviyesinin yaklaşık 15 cm altında konumlanması önerilmektedir.

-Ortam ısısı uygun ayarlanmalı, klima ile havalandırılan alanlarda göz kuruluğunun engellenmesi için ortam nemlendiricileri kullanılmalı.

 

 


Cumhur İttifakı’ndan Çakır’a Çağrı: “Tüm Kadınlardan Özür Dile”

Cumhur İttifakı Keşan Üyeleri, CHP İlçe Başkanı Anıl Çakır’ın “Benim kadınlarım Cumhuriyet kadını. Cumhuriyet Kadınları geliyor. ‘Bizimkiler ne’ diyor. Seninkileri bilmem. Bizimkiler öyle. Ne deyim sana mı soracağım?

MİCHAELA ASTRO BU AŞKA YILDIZLARDAN İZİN YOK

Dünyaca ünlü astrolog Michaela Astro Hande Erçel’e evlilik konusunda uyarıda bulundu.

VATANSEVER, DÜNYANIN BANA İHTİYACI VAR...

“Gidiyorum” isimli şarkıyı daha güncel ritimlerde hause saundla farklı bir boyuta taşıyan aranjör koltuğundaki Emre Karaçay, klasikleşmiş eseri kimsenin beklemediği bir tarza getirdi.

Helvacıoğlu, Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu

Cumhur İttifakı AK Parti Keşan Belediye Başkan Adayı Mustafa Helvacıoğlu, mahalle mitingleri kapsamında Paşayiğit Mahallesi sakinleriyle buluştu.

ADD'den Erol'a Sıcak Karşılama

Cumhur İttifakı Büyükçekmece Belediye Başkan Adayı Recep Erol, Atatürkçü Düşünce Derneği Büyükçekmece Şubesini ziyaret etti. Erol, ADD üyelerinin sorularını cevaplarken, asla dernekler arasında bir ayrımın olmayacağını söyledi.

KAMU KURUMLARINA ELEKTRONİK SAKLAMA UYARISI!

Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı; belgelere kolayca ulaşılabilmesi ve fiziki arşivleme yükünün ortadan kalkması için tüm kamu kurumlarına elektronik ortamda oluşturulan belgelerin dijital olarak saklanması konusunda uyardı.

YILMAZ: “HİZMETLERİMİZ HERKES İÇİNDİR”

Yılmaz, “Silivri Belediyesi olarak hizmetlerimizi kişilere, gruplara ve çıkar çevrelerine göre değil, Silivri'de yaşayan vatandaşlarımıza göre belirledik” dedi.

Muharrem Yıldız, ‘Artık Sıra Bize Geldi’ (GÖRÜNTÜLÜ HABER)

İYİ Parti Esenyurt Belediye Başkan Adayı Muharrem Yıldız, nevruz kutlamalarının yapıldığı etkinlikte ilçe sakinlerinden destek istedi.

Çalık’tan Engelsiz Yaşam Merkezi

Bu merkez sadece bir binadan ibaret değil, aynı zamanda engelli bireylerimiz için yepyeni bir dünya, nefes, umut ve sevgi dolu bir ortam olacak” ifadelerine yer verdi.

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Muhsin Yazıcıoğlu Manisa'da anıldı

Alper Taban'a sevgi seli

Alper Taban'a sevgi seli

Gece terleyerek uyanıyorsanız dikkat! Gece terlemesine 5 önlem!

Gece terleyerek uyanıyorsanız dikkat! Gece terlemesine 5 önlem!

Konya Selçuklu'da kuşak sınavı heyecanı

Konya Selçuklu'da kuşak sınavı heyecanı

Ünlü oyuncu 'mor gözlük' farkındalığı

Ünlü oyuncu 'mor gözlük' farkındalığı

Eğitim İş Gölcük Temsilciliği’nde seçim

Eğitim İş Gölcük Temsilciliği’nde seçim

Veri politikasındaki amaçlarla sınırlı ve mevzuata uygun şekilde çerez konumlandırmaktayız. Detaylar için veri politikamızı inceleyebilirsiniz.